PRESEDAN Branko Dukić već treći put zaredom imenovao v.d. ravnateljicu Marijanu Senkić Klapan; Radeta: “Znanstvena knjižnica je talac politike gradske vlasti”

Iako je jedna od najvažnijih kulturnih ustanova u Zadru, Znanstvenu knjižnicu već je treći put u statusu vršiteljice dužnosti preuzela ravnateljica Marijana Senkić Klapan. Rezultat je to najnovije odluke gradonačelnika Branka Dukića koji je Senkić Klapan još jednom povjerio privremeni mandat jer jedini tko može raspisati natječaj za ravnatelja ili ravnateljicu je Upravno vijeće, a ono – ne postoji.

Naime, čak troje članova UV-a, Branimir Čakić, Rafaela Božić i Marko Lukić prošle su godine dali neopozive ostavke, a Čakić je otvoreno poručio kako je to učinio jer ne želi imati veze s politikom. Prethodno je već poništen i natječaj za izbor ravnatelja, raspisan još početkom srpnja, uz obrazloženje da postoji niz nejasnoća vezanih za pripajanje ove ustanove Sveučilišnoj knjižnici.

Znanstvena knjižnica tako već deset mjeseci radi bez Upravnog vijeća, jedinog tijela koje može riješiti rašomon do kojeg je, kao i u većini gradskih ustanova, došlo zbog činjenice da HDZ više nema većinu u Gradskom vijeću te da više ne može kontrolirati imenovanja u upravnim vijećima i nadzornim odborima, pa tako i u Znanstvenoj knjižnici čiji je osnivač Grad Zadar.

Dukić je stoga ovih dana posegnuo za najbezbolnijim rješenjem – još jednim v. d. mandatom Marijani Senkić Klapan. Ona je na ovu dužnost prvi put izabrana 2021. kada je na natječaju odbijena molba druge kandidatkinje, ravnateljice Nacionalne sveučilišne knjižnice Tatijane Petrić.

Vijest o imenovanju potvrdila nam je i sama Senkić Klapan, obrazlažući kako joj je mandat na čelu ustanove istekao 15. rujna.

Oko Upravnog vijeća Knjižnice ništa se nije promijenilo, a gradonačelnik me je imenovao na ovu dužnost na godinu dana, kao i do sada jer se ovako, nažalost, mora produljivati. Pretpostavljam da je imenovanje sukladno zakonu čim sam od Grada dobila rješenje, kaže v. d. ravnateljica.

Predsjednik gradskog Odbora za izbor i imenovanja, SDP-ov Daniel Radeta, u najnovijoj odluci gradonačelnika vidi samo još jedan pokušaj HDZ-a da zadrži kontrolu nad Znanstvenom knjižnicom. Naime, za proceduru izbora novog Upravnog vijeća zadužen je upravo ovaj odbor, no svi dosadašnji pokušaji izbora novog vijeća pokazali su se nemogućom misijom budući da svih petero članova Odbora dolazi iz različitih stranaka te ne mogu postići konsenzus oko UV-a.

Kao predsjednik Odbora za izbor i imenovanja ovih ću dana sazvati sjednicu na kojoj ćemo raspraviti o novim imenima Upravnog vijeća. Nadam se da ćemo ovoga puta postići konsenzus, no ova će sjednica svakako odrediti budućnost Knjižnice. Ukoliko se dogovorimo, ovu točku dnevnog reda predložit ćemo za iduću sjednicu Gradskog vijeća 17. listopada. No, ovdje treba reći ono najvažnije, a to je da je Znanstvena knjižnica postala talac politike gradske vlasti. Meni je, a sigurno i čitavoj zadarskoj javnosti, nevjerojatno da jedna ovakva ustanova pati zbog politike, to je nedopustivo, poručuje Radeta.

O tome je li već treće imenovanje v. d. ravnateljice Znanstvene knjižnice u skladu sa zakonom, zatražili smo odgovor Grada Zadra, no do zaključenja ovoga teksta nismo ga dobili.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...