Prodaja automobila u Europskoj uniji nastavlja rasti i u rujnu

Prodaja automobila u EU porasla je i u rujnu, ali rezultati u ovoj godini još uvijek znatno zaostaju za pretpandemijskim razdobljem, objavila je u petak udruga proizvođača automobila ACEA.

U rujnu su u EU registrirana 861.062 nova automobila, za 9,2 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, javljaju agencije.

U kolovozu njihov je broj poskočio za 21 posto.

Rezultati su unatrag godinu dana otkrivali nisku poredbenu osnovicu u prošloj godini kada je automobilska industrija muku mučila s nestašicom dijelova. Pred kraj 2022. opskrba se normalizirala.

U skupini ‘velikih’ najsnažnije je u rujnu porastao broj registriranih novih automobila u Italiji, za 22,7 posto. Francuska je bilježila upola slabiji rast prodaje, a Njemačka stagnaciju.

U Hrvatskoj su u rujnu, prema podacima ACEA-e, registrirana 3.734 nova automobila, za 7,1 posto više nego lani. Istu stopu rasta tržište je bilježilo i u kolovozu.

U razdoblju od siječnja do rujna europsko tržište novih vozila poraslo je za 16,9 posto, uz registriranih osam milijuna novih automobila, izračunala jer ACEA.

Rast pokazuje oporavak europske automobilske industrije od pandemijskih poremećaja, ističu u ACEA-i, upozorivši ipak da je obujam prodaje još uvijek manji za 20 posto manji nego u pretpandemijskoj 2019.

Sva su tržišta u EU bilježila rast u prvih devet ovogodišnjih mjeseci, uz izuzetak Mađarske gdje se smanjila za 3,2 posto.

U skupini četiri vodeća tržišta najviše je porasla prodaja u Italiji i Španjolskoj, za 20,5 odnosno 18,5 posto. Francuska je pak u društvu s Njemačkom, uz stopu rasta od 15,9 posto, u usporedbi s njemačkih 14,5 posto.

U Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do rujna registriran 47.101 novi automobil, za 32,3 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju ACEA-ini podaci.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...