Tko će se ove sezone grijati jeftinije, a tko i četiri puta skuplje

Naglo zahlađenje od prije koji dan otvorilo je sezonu grijanja, no u jeku gospodarske krize i inflacije povećala je i strah građana od režija.

Zato je tportal napravio okvirni i informativni izračun koliko će se godišnje potrošiti za zagrijavanje prostora od oko 100 kvadrata za koji je potrebno potrošiti oko 20.000 kilovatsati energije i to ovisno o izvoru grijanja, prenosi Danas.hr.

Gradske toplane

Prema njiivu izračunu, i ove godine najbolje će proći potrošači priključeni na gradske toplane koje ne namjeravaju dizati cijene. Zahvaljujući državnoj subvenciji, cijena energije iz toplana kreće se oko 40 eura za megavat pa ispada da se godišnje za takvo grijanje treba izdvojiti oko 800 eura.

Plin

Tko koristi plin, i on je u malo povoljnijoj poziciji jer država daje subvenciju od 19,9 eura po megavatu. Tako godišnje za grijanje na plin treba dati oko 900 eura, jer je megavat plina 45 eura.

Drva i peleti

U ruralnim krajevima, drva i peleti svakako su najisplatljiviji način grijanja, a za ovaj izračun uzela se cijena hrasta. Za sezonu grijanja potrebno je 25 metara cjepanica ili četiri tone peleta. Konačna cijena ovakvog grijanja ispadne više od cijene nabave drva i peleta zbog troškova opreme.

Za orgjevno drvo treba oko 1400 eura godišnje, a za pelete 1320 eura.

Struja

Grijanje na struju najmanje se isplati i za njega godišnje treba izdvojiti 3000 eura po sezoni, uz uvjet da podjednako koristite višu i nižu tarifu.

Lož ulje

Lož ulje spada u kategoriju skupljih energenata za grijanje. Cijena litre trenutno je 1,09 eura što znači da za sezonu grijanja treba izdvojiti oko 2200 eura.

Ukapljeni plin

Ukapljeni plin više nije isplativ kao nekada. Za zagrijavanje stambenog prostora veličine 100 kvadrata ukapljenim plinom potrebno je godišnje izdvojiti 2169 eura, što je znatno više od troškova grijanja na kruta goriva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...