TRAGEDIJA OD POLA POSTO Evo koliko stvarno gostiju stiže iz SAD-a, a koje su Paleka, Dukić i ekipa išli obrađivati na naš račun

Svojedobno su mnogi sumnjali u stručnost odabira Marija Paleke za prvog čovjeka zadarske Turističke zajednice. Mislili su kako se na ovom mjestu, kao profesor tjelesnog, neće snaći. No, evidentno je kako su gadno pogriješili.

Turistička zaj….cija, na čijem je čelu Paleka, inače prisilno financirana institucija koja svoje prihode ostvaruje bez fakturiranja, radi više no uzorno.

Takvi su im i prihodi – izvrsni. Stoga se Paleka, u strahu da neće uspjeti potrošiti teškom mukom zarađeni novac, odlučio na put za Manhattan. I to ne sam, poveo je nekoliko najbližih prijatelja, gradonačelnika (koji, doduše, spada u ovu prvu skupinu), nekoliko pjevača, gradskih osobenjaka, kuhara, konobara i nekoliko podobnih novinara.

Svi su se oni, pohvalili su se akteri cijelog događanja, izvrsno na račun sugrađana, zabavljali u ekskluzivnom restoranu Delmonico’s, u tamošnjoj financijskoj četvrti. Gozba je bila impozantna, uz sve redom same delicije i vrhunsku klapsku pismu.

Sam događaj i odlazak naše delegacije u daleki New York pa i čašćenje i uživanje u gastronomiji, trebalo bi uvelike pomoći i za buduće prihode zadarske Turističke zajednice. Pitate se zašto?

Dakle, postotak gostiju koji u našu županiju dolaze s američkog kontinenata, točnije is Sjedinjenih Američkih Država, u cjelokupnom je iznosu iskazan brojkom od 0,42 posto. Istini za volju, brojka je u onoj pretpandemijskoj 2019. bila nešto i veća – 0,47 posto, a 2021. godine nešto nižih 0,33 posto.

Evidentno je kako je upravo američko tržište iznimno važno za Zadar i Zadarsku županiju, a upravo je to bila, vjerujemo, nit vodilja po kojoj se ravnao Paleka kada je birao kamo će s prijateljima otići na plaćeni mini-godišnji.

No, da ne budemo cicije, vjerujemo kako će ovo pomno planirano obrađivanje američkog tržišta broj gostiju iz SAD-a u narednoj 2024. godini minimalno podići na razinu od 1 posto udjela svih gostiju, a to je za ovo iznimno važno emitivno tržište – realno za očekivati.

Podatak o tome koliko je potrošeno za put do Manhattana za Paleku, Dukića i cijeli niz bliskih prijatelja ove dvojice, nikad nećemo doznati, no znamo kako cijene puta, smještaja, hrane, reprezentacije, dnevnica, honorara, najmova… nisu baš jeftine. No sve u korist budućih 1 posto gostiju.

Svakako, za uspješnu turističku sezonu naredne 2024. godine ne treba brinuti. Paleka i Turistička zajednica još će jednom opravdati svoje postojanje i poziciju, bez obzira na to što oni koji financiraju ovu zaj…ciju nemaju pojma kako i koliko se troše njihovi novci.

Crni humor ili žalosna zbilja? Ima tu svega po malo. Kao i uvijek, poznati smo po tome da najveću štetu nanosimo sami sebi, a pokazalo se kako i oni koji vode naš turizam to uspješno rade iz dana u dan.

Relevantno je pitanje, koje se nameće samo, imaju li dotični više sreće ili pameti. Iako, ovo potonje služi samo njima za vlastitu korist, pa to ostali nekako… i ne primjećuju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...