U srijedu velika proslava Hrvatskog Crvenog križa u Zadru, bit će otkrivena i spomen ploča osnivačici grofici Ameliji Lantana

Hrvatski Crveni križ u srijedu, 25. listopada obilježava tri velike obljetnice – 145 godina postojanja na tlu Hrvatske, 70 godina darivanja krvi u RH u organizaciji Crvenoga križa i 30 godina samostalnosti, odnosno međunarodnog priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao nacionalnog društva.

Velika fešta održat će se u Zadru, a program je sljedeći:

– 8:00 do 10:00 Akcija dobrovoljnog davanja krvi (Hrvatsko narodno kazalište, Široka ulica 8)
Budući da je 25.10. Dan darivatelja krvi u RH, ali i 70. obljetnica prve organizirane akcije u Hrvatskoj, program obilježavanja započinje akcijom darivanja krvi na kojoj će se okupiti brojni darivatelji.

– 11:00 Predstavljanja slikovnice „Drvo dobrih djela“ (Dječji vrtić Sunce, Veslačka ulica 1)
Hrvatski Crveni križ ima važnu ulogu u odgoju najmlađih za humanost, a ova slikovnica jedan je od alata uz pomoć kojega djeca vrtićke dobi uče o solidarnosti, humanosti i toleranciji.

– 15:00 Otkrivanje spomen ploče osnivačici Crvenog križa u Zadru grofici Ameliji Lantana, rođenoj Borelli (Poljana pape Aleksandra III 5)
Žene su imale značajnu ulogu u povijesti Hrvatskoga Crvenoga križa, ali se dosad o tome malo govorilo stoga je želja Hrvatskog Crvenog križa skrenuti pozornost na važnost uloge žena ne samo u osnivanju Crvenoga križa, nego i u svakodnevnom djelovanju.

– 16:00 Predstava „Da sam ja kontesa Dora“ (Hrvatsko narodno kazalište, Široka ulica 8)
Ova predstava poklon je Hrvatskog Crvenog križa djeci Zadra. Grofica Dora Pejačević koja je kao hrvatska skladateljica i violinistica ostavila veliki trag u svijetu glazbe, ostavila je i veliki trag u Crvenom križu. Priča o Dori, osim o umjetnosti, ujedno je i priča o ljudskosti, plemenitosti i volontiranju

– 17:00 Pokazna vježba spašavanja iz mora (Obala kralja Petra Krešimira IV, kod Pozdrava Suncu)
Timovi spasilačke službe prikazat će atraktivnu vježbu spašavanja života iz mora uz pomoć specijaliziranih plovila – dva rescue runnera i čamaca.

– 18:30 Otvorenje izložbe „Baština humanosti u Zadru: 145 godina Crvenog križa u Hrvatskoj“ u Kneževoj palači (II Palače / II Palaces, Poljana Šime Budinića 3)
Izložba će prikazati povijest djelovanja Hrvatskog Crvenog križa u šest dvorana, a na izložbi će se, među ostalim, moći vidjeti prvi statut, spisi, fotografije, rukopisi…

– 19:00 Svečana sjednica u Kneževoj palači (II Palače / II Palaces, Poljana Šime Budinića 3)
Uz vodstvo Hrvatskog Crvenog križa, svečanoj sjednici nazočit će i predstavnici državne i lokalne vlasti.

– 19:30 Koncert „Baština humanosti“ u Kneževoj palači (II Palače / IIPalaces, Poljana Šime Budinića 3)
Riječ je o replici humanitarnog koncerta koji je prije puno godina održan u Zadru u organizaciji grofice Borelli. Na koncertu će biti izvedena Verdijeva djela u izvedbi Nele Šarić, Nele Gojanović i Grozdane Pavić.

– 20:00 Domjenak u atriju Providurove palače (II Palače / II Palaces, Poljana Šime Budinića 3)

– Našim programom želimo proslaviti humanost, solidarnost i trajnu borbu za spas života, a svojim prisustvom i vi ćete pružiti podršku provođenju ovih vrijednosti, poručili su iz Gradskog društva Crvenog križa Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...