Udruga slijepih Zadarske županije u petak obilježava Međunarodni dan bijelog štapa

Udruga slijepih Zadarske županije organizira obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa.

– I ove godine obilježavanje tog dana, organizirali smo u obliku neformalnog okruglog stola na koji smo pozvali naše suradničke udruge. Druženje će se održati u prostorijama Udruge (Poljana Požarišće 1), dana 13. listopada 2023. godine (petak), u 10:00h. U fokus obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa stavit će se senzibilizacija i osvješćivanje javnosti o važnosti kvalitetne primjene i provedbe Zakona o osobnoj asistenciji, donošenja Zakona o inkluzivnom dodatku te pitanja pristupačnosti kao temeljnog prava svake osobe s invaliditetom, najavili su iz Udruge.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se u svijetu s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima. Inicijativa za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu pokrenuta je još 1930. godine, ali tek nakon drugog svjetskog rata tzv. dugi bijeli štap počinje se primjenjivati kao pomagalo za kretanje slijepih.  Dan bijelog štapa prvi puta se obilježava 1964. godine. Republika Hrvatska se pridružila mnogobrojnim zemljama u obilježavanju Međunarodnog dana bijelog štapa 15. listopada 1996. godine kada je taj dan prerastao u Međunarodni dan slijepih.

Cilj ovog okruglog stola je naše suradnike (i širu javnost putem medija), između ostalog upoznati i s izazovima s kojima se svakodnevno susreću slijepe i slabovidne osobe, kao i načinima pristupa i komunikacije osobama s ovim osjetilnim invaliditetom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...