VEČERA NA MANHATTANU Gradonačelnik, o trošku poreznih obveznika, s delegacijom otputovao u New York. Poveli i sina nezavisnog vijećnika Enija Meštrovića

Kažu da nitko nije tako dobro izreklamirao njujorški Manhattan kao što je to učinila jedna od glavnih junakinja kultne serije “Sex i grad”, Carrie Bradshaw. Povodeći se za činjenicom da niti jedna reklama u turizmu nije tako dobra kao ona koja ima i glavnog junaka, netko u Zadru dosjetio se da bi turističko-gastronomsku prezentaciju Zadra u New Yorku najbolje mogao obaviti zadarski gradonačelnik.

Branko Dukić tako se ovih dana zaputio na Manhattan, praveći društvo direktoru Turističke zajednice Grada Mariju Paleki, direktoru Hrvatske turističke zajednice Kristjanu Staničiću, veleposlaniku RH u SAD-u Pjeru Šimonoviću te generalnom konzulu RH u New Yorku, Nikici Kopačeviću.

Uz zadarsku klapu, Dukić je sa sobom poveo i šefa restorana Foša, Sašu Begana, te mladog zadarskog kuhara Jakova Meštrovića. Za neupućene, riječ je o sinu nezavisnog gradskog vijećnika Enija Meštrovića koji je imao čast, uz brojne poznate zadarske ‘chefove’, biti u delegaciji koja će kuhati u ekskluzivnom restoranu Delmonico‘s na Manhattanu.

U Gradu obrazlažu kako im je cilj ovog putovanja “američkim turističkim agencijama i novinarima predstaviti Zadar kao osobito vrijednu i specifičnu mediteransku destinaciju”.

– Restoran Delmonico‘s na Wall Streetu ubraja se među najpoznatije ugostiteljske institucije u SAD-u s tradicijom koja traje od tridesetih godina 19. stoljeća. Restoran je svoj visoki ugled stekao, osim dobrom hranom, i brojnim inovacijama koje je uvodio u svojoj dugoj povijesti – poručuju iz Grada.

No, ova je objava izazvala oštre reakcije nekih gradskih vijećnika, pa je tako predsjednik Županijskog odbora SDP-a, Jure Zubčić, javnosti poručio:

– Znate li koga je sve Mario Paleka, osim frenda Dukića, vodio preko bare o vašem trošku? Ne znate? A ne bi li za nešto što se plaća sredstvima Turističke zajednice trebali znati? Ili se u Turističkoj zajednici nadaju da ćemo svi za to doznati kad se iduće godine u Zadru ne budemo mogli braniti od Amerikanaca, upozorava Zubčić, napominjući kako je riječ o “privatnom, zabavnom putovanju koje neće imati ikakvog utjecaja na zadarski turizam”, ali koje “plaćamo svi mi”.

– Odnosno, plaća ista ona Turistička zajednica koja kreira takav sadržaj da prosječni turist nema što raditi u gradu Zadru duže od dva dana, ističe čelnik županijskog SDP-a.
S obzirom da je put u Veliku jabuku dobio ovakve političke konotacije, komentar smo zatražili i od nezavisnog vijećnika Enija Meštrovića. Na pitanje o tome kako je doživio to da je s gradonačelnikom u New York otputovao upravo njegov sin Jakov, Meštrović odgovara:

– Moj sin je profesionalni kuhar, šef kuhinje već šest godina. Pozvan je od glavnog kuhara restorana Foša, ne od Dukića. Vjerojatno nešto vridi kad će prezentirati gastronomiju grada Zadra u Delmonicu. U biti pitajte njega, svoj je čovik, ima 26 godina, oženjen – kazao nam je Meštrović.

Kada, dakle, iduće sezone izbrojimo američke turiste znat ćemo je li ovo putovanje gradonačelnika i njegove delegacije na Manhattan dovelo barem jednog Amerikanca više u naš grad, ili je ovo ipak bio bačen novac zadarskih poreznih obveznika.

Za riječ ćemo držati i direktora TZ Grada, Marija Paleku, koji je iz New Yorka poručio kako ova prezentacija “predstavlja iskorak kojim se ciljano želimo još više približiti važnim ljudima iz turističkog sektora SAD-a i američkoj javnosti”.

Živi bili, pa (idućeg ljeta) vidjeli!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...