Beroš na pressici: “Moguće da je netko stavio sredstvo za čišćenje u Romerquelle bocu”

Objavljeni su glavni rezultati boce iz koje je pio mladić koji se otrovao u Rijeci. Unutra je bila jaka lužina, javlja Index.

Ministar zdravstva Vili Beroš održao je konferenciju za medije na kojoj je komentirao nalaze. “Čini se da se radi o samo jednom dokazanom slučaju. Riječ je o sredstvu za pranje ili odmašćivanje. Ova koncentracija lužnate tvari bi uzrokovala oštećenja kao u Rijeci, ne bi mogla biti blaža. To u Rijeci se može gledati kao podmetanje ili nenamjerna greška. Dakle, dio od oboljelih došao je zbog panike ili drugog razloga”, rekao je Beroš.

Dodao je da se nijedan od prijavljenih slučajeva ne podudara s onim rječkim. “Neupitno je da je došlo do određene pogreške. Kako je do toga došlo, teško je reći”, dodao je.

“Od 45 ljudi koliko ih se javilo na pregled, samo četvero ih je imalo promjene na sluznici, koje mogu, ali ne moraju biti povezane s koncentracijom lužnate tvari”, rekao je Beroš.

Za pacijenta iz Zagreba, Beroš je rekao da ima bolest čiji simptomi mogu koincidirati.

Beroš kaže da bi se moglo raziti o grešci ili sabotaži. “Neuopitno je da je došlo do greške. Kako je do toga došlo, teško je reći”, rekao je. “Možemo pretpostaviti da se radilo o grešci kakve su se već ranije događale”, rekao je.

Dodao je da je reakcija građana dovela do panike.

Beroš je rekao da je za slučaj doznao u subotu. “Država je radila sve što je potrebno? Što vam je trebala reći, da se radi o slučajnom trovanju. Takvi slučajevi se stalno događaju”, rekao je Beroš.

“S obzirom da nije bilo naznaka da se radi o trovanju pićem koje se može širiti, nije se ništa objavljivalo”, rekao je Beroš. “Kad su se pojavili novi slučajevi, onda sam reagirao. Jedan slučaj trovanja ne predstavlja javno zdravstvenu ugrozu. Možemo proširiti priču što ej bilo u svibnju. Vjerujem da ne postoji korelacija”, rekao je Beroš. “Što se tiče tog slučaja iz Pule, odvjetništvo postupa”, rekao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...