DHMZ za sutra izdao crveno upozorenje; Duž obale moguće jako grmljavinsko nevrijeme

Državni hidrometeorološki zavod za sutra, 3. studenog izdao je crvena upozorenja za tri hrvatske regije.

Tijekom noći i sutra prijepodne sa zapada stiže jače naoblačenje s kišom te pljuskovima i grmljavinom. Mjestimice pljuskovi mogu biti jače izraženi, osobito na Jadranu i u gorju, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme.

Poslijepodne sunčanije, ali još mjestimice s kišom i pljuskovima. Umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar, u gorju i na Jadranu s olujnim udarima, slabjet će u drugom dijelu dana. Temperatura na kopnu većinom od 11 do 17 °C, a na Jadranu od 15 do 20 °C.

Duž obale za sutra je na snazi crveni alarm zbog mogućeg jakog grmljavinskog nevremena. “Poduzmite mjere samozaštite i djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih tijela. Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne, pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra. Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti”, upozorava DHMZ, donosi Index.

Na snazi je na obali i narančasto upozorenje zbog jakog i olujnog juga. Očekuju se udari od preko 110 kilometara na sat. U Gorskom kotaru je na snazi narančasti alarm zbog jakog vjetra, obilne kiše i mogućih grmljavinskih nevremena. U ostatku Hrvatske su također na snazi upozorenja zbog jakog vjetra, obilne kiše i mogućih grmljavinskih nevremena, ali žute razine.

Tijekom proteklih tjedana svjedočimo intenzivnim hidrološkim i meteorološkim epizodama. Učestale i intenzivne oborine pridonijele su zasićenju tla tako da svaka nova oborina lako uzrokuje površinsko tečenje. Također, velike količine oborina na uzvodnim dijelovima sliva naših velikih rijeka, naročito Save i Drave, uzrokuju vodne valove koji propagiraju nizvodno te zajedno s doprinosom lokalne oborine uzrokuju značajne poraste vodostaja. Na slivu Kupe otjecanje je posljedica lokalne oborine i trenutno su prisutni ekstremi u gornjem toku rijeke, navode iz DHMZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...