DUKIĆEV HIR Grad uskoro mora platiti 30 tisuća eura za drugu ratu slike “Mediterraneo”

Još dok se valja afera s čudnovatim zgodama gradonačelnika Branka Dukića i ekipe na Manhattan, stižu na naplatu stari grijesi. Do kraja godine mora se platiti vrtoglavih 30.000 eura ili 226.035 kuna za drugu ratu slike “Mediterraneo” mladog autora Marija Javorana.

Tko će to platiti? Sigurno neće Branko Dukić iz vlastitog džepa, nego će se posegnuti u gradski proračun, iako je kupljena po njegovoj odluci i blagoslovu, reklo bi se – onako za svoj gušt. Mnogi su uvjereni da je Dukiću ta slika toliko dragocjena jer prikazuje njegove prijatelje iz kafića na jednom gradskom kantunu.

Naime, Grad Zadar još u ožujku ove godine mladom zadarskom slikaru platio je prvu ratu u iznosu 29.863 eura ili 225.000 kuna, uz napomenu da druga rata na naplatu dolazi krajem godine. I prašina se na ovu skupu transakciju polako slegla, ali provjerom u Gradu saznajemo da druga rata još uvijek nije isplaćena. A vrijeme prolazi. Kraj godine se bliži i gradonačelnik javnosti morati obznaniti da je od novca poreznih obveznika platio preostali dug od 30.000 eura.

Naime, slika “Mediterraneo” ugovorena je na 50.000 eura, no druga rata Grad će stajati više od planiranih 20.000 eura zbog, kako je objašnjeno, poreznih obveza. Stvarna cijena slike tako je na kraju porasla na 60.000 eura kojih će Grad iz proračuna “iskeširati” za sliku, kako su mnogi utvrdili, gradonačelnikovih prijatelja s klupice u jednome kafiću!

O tome koliko je Gradu neugodno zbog skorašnje isplate, uvjerili smo se ovih dana kada nam nadležni odjel nije htio dostaviti podatke o isplati druge rate. Pročelnica Odjela za kulturu i sport, Dina Bušić, rekla nam je neka se “obratimo Odjelu za financije” iako je njezin odjel nadležan za isplatu druge rate. A na više telefonskih poziva i upit elektronskom poštom, Dina Bušić se kasnije nije niti javljala. Ostao nam je tek dojam kako tamo zapravo nikoga nije briga što javnost o tome misli i kako će se građanima opravdati tih 60.000 eura za tu sliku. Je li ta slika uistinu predstavlja takav javni interes da građani, pored stotina životnih prioriteta i problema, izdvajaju iz svoga proračuna toliki novac? Naravno da – ne!

Pročelnik Ureda gradonačelnika, Ante Ćurković, također nije odgovorio na naš upit. Ili ga nije briga ili mu je neugodno javnosti objasniti odakle će namaknuti još 30.000 eura za „gradonačelnikovu sliku“.

I to u teškoj gospodarskoj situaciji u kojoj roditelji u Hrvatskoj dobivaju obavijest o porastu cijene produženog boravka u školama za njima nedostižnih 90 eura mjesečno, kada na stotine zadarske djece ostaje neupisano u vrtiće, a o stanju u zdravstvenim ustanovama u kojima često nema ni najosnovnijih stvari, da i ne govorimo.

Pročelnik za financije, Ivan Mijolović, jedini nam se javio na upit (hvala mu!), potvrđujući da slika “Meidterraneo” još nije isplaćena, što znači da će Grad uskoro morati posegnuti u proračun te 30.000 eura s jedne stavke prebaciti na drugu kako bi se konačno platila „gradonačelnikova slika“.

Vijećnik Akcije mladih, Roko Tadin, još u svibnju ove godine od gradonačelnika je zatražio ugovor između Grada i slikara Marija Javorana, poručujući “da vidimo ima li još skandaloznijih informacija od onih koje već znamo”. Je li odgovor ikad dobio?

– Da, dobio sam ga i, na žalost, shvatio da je svota veća od prethodno spomenute. I dalje smatramo da je kupnja ove slike skandalozan potez, pogotovo što i zadnja rasprava na Gradskom vijeću kazuje da su se mogli realizirati mnogo jeftiniji amandmani, pogotovo oni važni za građane u socijalnim problemima. Primjerice, besplatan autobusni pokaz za sve osobe s invaliditetom košta dvostruko jeftinije od ove slike, a manje od nje koštaju i antidekubitalni madraci za sve bolničke krevete. I upravo to je razlog zašto bi građani trebali znati na što se baca njihov novac jer ovo je doista bačen novac, poručuje Tadin, navodeći i najnoviji problem udruge “Svjetlo” za osobe s teškoćama u razvoju koja nema adekvatan prostor za svoje štićenike.

– Pogledajmo jedan još žalosniji primjer – cjelokupni iznos kojega Grad izdvaja za udruge u socijalnoj skrbi ne iznosi niti trećinu cijene koju mi građani dajemo za ovu sliku. Međutim, ovo je način na koji oni funkcioniraju, ali kojega ne smatraju problematičnim. Gradonačelniku je ta slika bila simpatična, na njoj su neki njegovi prijatelji i poznanici i on je pomislio da je ovo dobar potez, a ja mislim da je ovo suludi potez i da se ne može ovako raspolagati novcem građana, zaključuje Tadin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...