Greta Thunberg na sudu, kaže da nije kriva

Klimatska aktivistica Greta Thunberg izjasnila se danas na britanskom sudu da se ne osjeća krivom za remećenje javnog reda prošlog mjeseca kada je bila uhićena na klimatskom prosvjedu u Londonu. Policija je privela 20-godišnju Thunberg 17. listopada pošto su ona i deseci prosvjednika zapriječili ulaz u hotel gdje se održavala konferencija o nafti i plinu, javljaju agencije.

Thunberg je na sudu danas samo navela svoje ime i datum rođenja, a sud je za prvo ročište odredio 1. veljače na londonskom sudu Westminster Magistrates. Policija tereti Thunberg za remećenje javnog reda i nepoštivanje uvjeta koje je policija odredila kako bi spriječila “ozbiljno remećenje rada zajednice, hotela i hotelskih gostiju”.

Thunberg je postala klimatska aktivistica 2018. godine u rodnoj Švedskoj da bi s vremenom počela putovati diljem svijeta i obraćati se na skupovima i sudjelovati u prosvjedima protiv eksploatacije fosilnih goriva.

Londonska policija optužila ju je 18. listopada i pustila uz jamčevinu. Bude li proglašena krivom prijeti joj kazna do najviše 2500 britanskih funti (2867 eura). Prije uhićenja u Britaniji, protiv Thunberg su ove godine privođenjem i odvođenjem s mjesta prosvjeda postupale i policije u Švedskoj, Norveškoj i Njemačkoj.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...