IN MEMORIAM Odlazak legende Nada Kovačevića, istinskog izdanka nogometnog zadarskog miljea

U Zadru je u 72. godini preminuo Nado Kovačević, nekadašnji nogometaš, potom nogometni trener i sudac.

Pokojni Nado bijaše istinski izdanak nogometnoga zadarskoga miljea u vremenu kad je nogometna igra u našemu gradu čvrsto počivala na golemu entuzijazmu i kad je balun okupljao i uza se dugo zadržavao mnogog zadarskoga fakina željnoga nadmetanja i dokazivanja, željnoga iskazati svoju darovitost i silno motiviranoga jednoga dana postati bitnim igračem najboljega zadarskoga kluba – NK-a Zadar (koji se još povremeno zvao i NK TK Zadar, Sloga, Zadarkomerc) i koji je u Stanove desetljećima privlačio ama baš svakog ljubitelja nogometa, jednako i one koji su u gradu nešto do sebe držali, piše ŠC Višnjik na svojoj stranici u čast ovoj legendi.

Svoje oblikovanje nogometaša pokojni je Nado, poput svih u to doba, prolazio ponajprije na dvorištima i na ulici, pa i tadašnjim prigradskim ledinama, uzdižući se postupno do statusa koji mu je omogućio da zauzme određeno mjesto u nogometnom klubu. Nije se tek tako dolazilo do (tada itekako dragocjene) klupske opreme i do šalice čaja kod gospođe Tine na Stanovima.

Našavši se među “pravim igračima”, pokojni je Nado, sa svojim vršnjacima, polako gradio karijeru. Da bi čovjek tada bio standardni prvotimac, pa i u Zadru koji je vječito stremio trajnom drugoligaškom statusu (kadkad i uspjevši dotaknuti taj stupanj natjecanja). Povjerenje prvog trenera i njegovih suradnika trebalo je počivati na mnogim elementima i uza brojne izazove mladićke dobi, pokojni je Nado Kovačević u jednom trenutku zgrabio mjesto u prvoj postavi ne ispustivši ga iz ruku godinama i godinama.

Njegova je igračka vještina bila na visokoj razini, borbeni duh unosio je svim srcem među suigrače, požrtvovnosti mu nikad nije nedostajalo, ljubavi prema gradu i klubu također… Druželjubiv i prijateljski uvijek raspoložen, spadao je među one koji su, kakva god bila vremena, stalno razveseljavali i momčad i bilo kakvo društvo.

U jednom je trenu Nado Kovačević bio podosta zapažen na tadašnjoj nogometnoj sceni bivše države, zvali su ga i neki klubovi i izvan Hrvatske, ali on se bio opredijelio za NK Zagreb. Ta njegova epizoda ne bijaše dugotrajna i vratio se doma, ipak se najbolje osjećao u Stanovima.

U svom djelovanju u nogometu pokojni je Nado bio i trener i sudac. Kao trener radio je i s mladima, a jedno vrijeme i u stožeru prve momčadi, dok je kao sudac bio stekao prilično visoki renome među dalmatinskim sucima koji su stremili drugoligaškoj i prvoligaškoj sceni. Nije mu se to i ostvarilo, ponajvećma zbog kojekakvih nenogometnih čimbenika.

Nado je Kovačević dosta dugo bio aktivan i među veteranima NK-a Zadar, a nakon što ga je napala bolest zbog čega se znatno smanjila njegova aktivnost, znatiželjno je pratio nogomet i rado o njemu pripovijedao.

Preranom smrću Nade Kovačevića zadarski je nogomet ostao siromašniji za njegov lik i za njegovo djelo.

Pokop Nade Kovačevića bit će na Gradskom groblju u Zadru dne. 7. studenoga 2023. u 14 sati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...