Italija zaplijenila 780 milijuna eura Airbnb-ju jer nisu plaćali porez

Talijanski sudac naložio je zapljenu 779,5 milijuna eura europske podružnice Airbnb-ja i tri bivša dužnosnika kompanije u istrazi o mogućem izbjegavanju poreznih obaveza, izvijestio je milanski ured državnog tužitelja, prenose agencije.

Državni tužitelji sumnjaju da Airbnb iznajmljivačima smještaja nije naplaćivao porez od 21 posto i doznačivao iznose talijanskim poreznim vlastima, kao što je propisano zakonom iz 2017., stoji u priopćenju, objavljenom u ponedjeljak.

Sumnja se da Airbnb nije podmirivao porezne obaveze od 2017. do 2021. i pod istragom su tri osobe koje su u tom razdoblju bile na rukovodećim položajima u kompaniji, navodi se.

“Airbnb Ireland aktivno razgovara s talijanskom poreznom upravom od lipnja 2023. kako bi se riješio taj problem”, rekao je glasnogovornik kompanije za Reuters.

Tvrtka je “iznenađena i razočarana” odlukom o zapljeni, dodao je, ustvrdivši da su poslovali u skladu sa zakonima.

Aibnb je pokušao osporiti talijanski zakon iz 2017. i pred europski sudom koji je presudio u korist talijanske vlade.

Vlada premijerke Giorgie Meloni planira postrožiti naplatu poreza za kratkoročni najam nekretnina i najavljuje podizanje porezne stope s 21 na 26 posto za iznajmljivače koji na tržištu nude više nekretnina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...