Kazalište lutaka Zadar najavilo novu premijeru “Zezop” koja će oduševiti i mlađe i starije

Povodom prve ovosezonske premijere, a kalendarski posljednje u ovoj godini, danas je u velikoj dvorani Kazališta lutaka u Zadru predstavljen Zezop, predstava koja će oduševiti kako one najmlađe tako i one starije. Naime, poruke koje ova predstava odašilje aktualne su i vrlo primjenjive i danas. No da je riječ o nešto posebnijem Ezopu vidljivo je iz samog imena predstave.

– To je Zezop, Ezop s kojim se zezamo. Za Ezopa svi znamo, a ovaj put se baš zezamo. Nema kazališta lutaka ni kazališta za djecu i mlade koji barem jedanput na svojim daskama nije postavilo Ezopa, a mi smo to postavili na malo drugačiji način. I meni se čini da smo i tu napravili jedan mali iskorak. U predstavi ćete vidjeti više povezanih priča, dakle nismo se bazirali samo na jednu, ali sve su one kao što su to sve dobre stvari u životu – vječne, kazala je Iris Pavić Tumpa, ravnateljica Kazališta lutaka Zadar.

Kroz jedanaest međusobno isprepletenih basni donosi se priča uokvirena poznatom Ezopovom basnom o utrci kornjače i zeca što čini dramaturški koncept, dok je redateljski koncept takav da glumci povremeno izlaze iz uloge likova Ezopovih basni i ulaze u svoj glumački identitet čime se postiže svijest o izvedbenosti kod glumaca.

Predstava je to čiji tekst i režiju potpisuje Ana Prolić, za glazbu je zadužen Mate Matišić, za oblikovanje svjetla Frane Papić, a za oblikovanje tona Mate Petričević. Scenski pokret je u režiji Davora Klemenića, dok su za scenografiju i kostimografiju zaslužni Robert Košta i Anita Goreta.

– Predstava je dosta dinamična, bogata različitim atrakcijama, vizualnim, glumačkim i izvedbenim. Glazba prati to sve jako dobro. Kostimi su zamišljeni tako da imamo bazične kostime koji se zapravo provlače kroz cijelu predstavu i svaka priča dobiva još nekakav novi element na taj bazični kostim. Kostimi su vrlo bogati tako da izgledamo kao Broadway. Scenografija je ono što bismo rekli siromašno kazalište, svjesno tako rađena, dakle sa vrlo malo elemenata ali sa puno rekvizite, kazala je redateljica Prolić.

U predstavi igraju Irena Bausović Tomljanović/Sanja Grgina, Davor Tarbuk/Juraj Aras, Lino Brozić te Ana Cmrečnjak. Svi glumci potekli su s Akademije za kulturu i umjetnost u Osijeku i pravo je zadovoljstvo što su upravo izabrali Zadar, kazala je Iris Pavić Tumpa. No zadovoljstvo je obostrano, jer glumci nisu mogli sakriti svoje oduševljenje cjelokupnim projektom, podrškom, kreativnošću i slobodom koja im je dana . Zahvaljujući tom dobrom spoju predstava će zasigurno oduševiti sve dobne skupine na svojoj premijeri u ponedjeljak, 4.prosinca u 19 sati.

– Cilj svakog glumca lutkara je igrati se. Mi smo kroz igru uspjeli zajedno s Anom i ostalom ekipom izvući nešto što može scenski biti atraktivno kako klincima tako i odraslim ljudima, poručio je Davor Tarbuk.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...