KONAČNO KORAK DALJE Ministarstvo potpisalo ugovor za linearni akcelerator; Biloglav: Vrijeme je da ovo prestane biti HDZ-ova predizborna priča

U Ministarstvu zdravstva potpisan je ugovor o izboru linearnog akceleratora za Opću bolnicu Zadar. Ovu vijest prenio nam je ravnatelj Bolnice, dr. Željko Čulina, koji se svih ovih godina zdušno bori za Zadar konačno dobije uređaj za liječenje raka za stotine onkoloških pacijenata koji su prisiljeni na zračenje putovati u Zagreb i Split.

Naime, nabava akceleratora jedan je od višegodišnjih političkih spinova zadarske vlasti, pa je tako HDZ-ov gradonačelnik Branko Dukić još 2021. najavio kako će “linearni akcelerator doći do rujna”. Samo mjesec dana kasnije izjavio je da će “linearni akcelerator u Zadar stići krajem godine”, kao razlog navodeći kašnjenje radova zbog raskida ugovora s izvođačem na zgradi dnevne bolnice. Početkom godine, pak, kazao je kako će “akcelerator stići u ovoj godini”. Sve ove najave, nažalost, pokazale su se netočnima, no u Općoj bolnici saznajemo da bi uređaj konačno trebao biti isporučen iduće godine.

Naime, kao najnoviji rok isporuke navodila se čak 2025. godina, no zahvaljujući zalaganju ravnatelja Opće bolnice, dr. Željka Čuline, uređaj koji mnogim pacijentima znači život u Zadar bi tebao stići iduće godine.

– Iz Ministarstva su mi javili da je ugovor o izboru akceleratora potpisan te se samo čeka deset dana isteka žalbenog roka. Ukoliko ih ne bude, u Ministarstvu mi kažu kako isporuka sljedi unutar godinu dana te da je već odabran i CT simulator. Drugo što je ovdje važno je da smo raspisali natječaj za uređenje prostora u kojemu će akcelerator biti smješten, što će biti dovršeno za nekoliko mjeseci. Mi smo pratktički spremni i kroz sljedeću godinu linearni akcelerator bit će isporučen i postavljen u našoj bolnici, kazao nam je ravnatelj Čulina.

Zadarska bolnica jedina je od svih u Hrvatskoj koje čekaju akcelerator koja je već riješila prostor za njegov smještaj, što znatno skraćuje rok isporuke, ističe Čulina, napominjući kako će ukupni troškovi akceleratora, popratne opreme i prostora na kraju izositi oko 4,5 milijuna eura.

– Samo vrata za zatvaranje akceleratora koštaju 100.000 eura, no srećom sva sredstva osigurava Ministarstvo, a mi ćemo riješiti ona potrebna za uređenje prostora za akcelerator, pojašnjava ravnatelj.

Žalosno je da se sredstva za Onkološki odjel prukupljaju donacijama, pa je tako Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara Zadar za ovaj četvrtak organizirala koncert “Onkologiji za dar”. U pozivu građanima naveli su: “Dragi ljudi velikog srca! Velika nam je želja da naši onkološki bolesnici što prije dobiju mogućnost kompletnog liječenja u našem Zadru”.

Hvalevrijedna je ovo gesta, međutim da je Grad onih 68.156 eura ili više od pola milijuna kuna potrošenih za propalu prezentaciju u New Yorku preusmjerio na Bolnicu, zadarska bi Onkologija danas bila korak bliže nabavci akcelaretora.

Vijećnik Domovinskog pokreta i liječnik obiteljske medicine, Damir Biloglav, kaže kako je odnos Grada prema kupnji ovog uređaja “jedna velika sramota” jer je godinama korišten u političke svrhe.

– Iz iskustva mojih pacijenata znam kakvo je to mučenje putovati u Zagreb i Split, pa nakon teške terapije satima se voziti u Zadar. Ovo je priča koja se godinama provlači, pogotovo kada treba privući birače. Odgovorno tvrdim da je ovo jedna velika sramota za Zadar i općenito hrvatsko zdravstvo, jer Zadar nije periferija, peti je grad u Hrvatskoj, kaže Biloglav, napominjući kako su onkološki pacijenti teška skupina pacijenata koja se, uz sve svoje probleme, još mora mučiti i putovanjem na radioterapiju u druge gradove.

– Humano bi bilo liječenje im organizirati na način koji je za njih najmanja trauma, a ne da ih se dodatno traumatizira putovanjem u druge gradove. Ponavljam, ovo je velika sramota gradske vlasti kojoj je akcelerator već godinama politička komponenta u borbi za birače. Vrijeme je da ovo prestane biti HDZ-ova predizborna priča i upravo zato vjerujem u dobru volju gradonačelnika, poručuje na kraju Biloglav.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...