KREĆE NOVA RUNDA PREGOVORA Današnji sastanak za novi proračun bojkotirat će Akcija mladih i nezavisni Damir Burčul

U Maloj vijećnici Grada Zadra danas u 12.30 sati održat će se prvi u nizu sastanaka između gradonačelnika i oporbenih vijećnika. Bit će to teška i iscrpljujuća borba za novi proračun kojega Grad mora pripremiti da bi bio izglasan na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća u prosincu.

Poučen dosadašnjim iskustvom, dio vijećnika bojkotirat će već ovaj prvi sastanak, pa Branku Dukiću danas preostaje svim snagama uvjeriti ostali dio oporbe da je HDZ-ov prijedlog proračuna kvalitetan, a prije svega u korist građana.

Uoči prvog sastanka gradonačelnika i oporbe stoga smo provjerili tko će se sastanku uopće odazvati te smatraju li predsjednici klubova i nezavisni vijećnici da će se, nakon mučne situacije s dosadašnjim pregovorima, ovi novi ipak lakše odvijati.

Predsjednik Akcije mladih, Ante Rubeša, odmah u startu kaže kako na sastanak neće ići jer “ne idu na nikakve sastanke s kriminalnom organizacijom koji se tiču bilo čega vezano za proračun ili amandmane, jer ih ne zanimaju njihove laži”.

– Pripremamo amandmanski proračun i tražimo političke aktere da ih podrže jer ovi amandmani znače podizanje standarda svih građana Zadra. Nikakvi razgovori ne dolaze u obzir jer HDZ već dvije godine uporno vara svih i ne znam koji će glupan već treću godinu zaredom ići tamo da ga HDZ prevari, poručuje čelnik Akcije mladih.

Pregovorima se neće odazvati ni bivši član HDZ-a, nezavisni vijećnik Damir Dado Burčul, ističući kako on HDZ-ov proračun neće ni podržati, pa nema smisla niti otići na sastanak.

U Maloj vijećnici ipak će biti HDZ-ov koalicijski partner, HSP, a njegov županijski čelnik Mate Lukić kaže nam da “dokle god je on predsjednik HSP-a, uvijek će se odazivati pozivima gradonačelnika jer je on bio i njihov kandidat”.

– Prvi je mandat odradio dobro, u drugom mu je bilo gotovo nemoguće raditi u ovakvim uvjetima. A to hoćemo li se dogovoriti oko proračuna, ne znam, ali nama su i novi izbori u svakom trenutku povoljna opcija. Branko Dukić naš je partner, na što smo stavili i svoj potpis, a to u našoj stranci ipak nešto znači. Svi oni koji misle da je Dukić u nekim stvarima neodlučan, ne poznaju ga dovoljno dobro jer on je od riječi i dosad nikad nije prevario nijednu stranku s kojom se dogovorio, kaže Lukić, napominjući da će HSP imati kvalitetne i razumne zahtjeve na proračun za koje vjeruje da će ih Dukić prihvatiti.

Na sastanak će doći i vijećnik Domovinskog pokreta, Damir Bilogav jer mu je to, kako ističe, jedini način izboriti se za svoje projekte.

– Ako gradonačelnik prihvati moje zahtjeve i jamči da će biti realizirani, podržat ću prijedlog proračuna za 2024. Smatram da je puno bolje razgovarati u fazi izrade proračuna nego odbiti razgovore, a onda izići s amandmanima i ultimativno tražiti njihovo prihvaćanje, obrazlaže čelnik županijske organizacije DP-a.

Gradu su, pak, presudni glasovi sedam vijećnika nezavisnog Enija Meštrovića koji, na pitanje o tome hoće li se odazvati sastanku, kratko i jasno kaže:

– Jedino tamo mogu reći što je cilj Nezavisne liste, pa kome drago, kome krivo, poručuje Meštrović.

Na sastanak s Dukićem danas će i predsjednik SDP-ova kluba vijećnika, Daniel Radeta, koji napominje kako najprije trebaju vidjeti kakva je dosadašnja realizacija amandmana.

– Činjenica je da je gradonačelnik mogao izvršavati proračun onoga trenutka kada je on bio izglasan jer ne zaboravimo da je prvi proračun 21. prosinca prošle godine izglasan bez HDZ-a. Izglasala ga je neka druga većina i to je izvorni proračun u kojemu se ništa nije promijenilo. Pregovori po meni nisu bili mučni, jedino je bilo mučno gledati gradonačelnika kako se izvlači iz situacije u kojoj se prvi puta našao, a to je da mora ispunjavati želje drugih klubova. Vjerojatno će tako biti i ove godine, ne vidim drugačiji scenarij od onog u kojemu mi inzistiramo na svojim politikama za koje smatramo da bi trebale biti sastavni dio proračuna. Gradonačelnika stoga pozivam da se ne izvlači, već da čim prije krene izglasavati sve ono što klubovi vijećnika izglasaju, poručuje mu šef SDP-a uoči sastanka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...