Lučka uprava Zadar traži od vlasnika plovila u Marini Zadar da ih izmjeste do kraja godine, u protivnom će ih odvesti na suhi vez

Proteklih dana vlasnici pojedinih brodica u Marini Zadar na svojim su plovilima pronašli obavijest od Lučke uprave Zadar u kojom im se navodi da izmjeste povila do 31. prosinca ove godine. Naime, kako se navodi u obavijesti, riječ je o plovilima koji nema regulirani status u Marini Zadar.

Zatražili smo pojašnjenje od Lučke uprave Zadar, međutim, nismo ga dobili jer nitko ne odgovara na mailove, a niti nam se itko javio na brojeve telefona navedene na njihovoj službenoj stranici.

Dakle, na obavijestima stoji kako se tu radi o plovilima koja nemaju reguliran status s Lučkom upravom Zadar te se u Marini nalaze bez odobrenja. Stoga, vlasnici plovila moraju odmah ukloniti, u protivnom će ga LUZ ukloniti i odvesti na suhi vez, a sve o trošku i riziku vlasnika.

Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 19. listopada ove godine donijela je Odluku kojom Lučkoj upravi Zadar na privremeno gospodarsko korištenje daje lučko područje luke posebne namjene – luke nautičkog turizma – Marina Zadar i pomorskog dobra na dijelu k.o. Zadar.

– Luka i pomorsko dobro se Lučkoj upravi Zadar daju na privremeno upravljanje i korištenje na godinu dana, računajući od dana preuzimanja upravljanja lučkim područjem i pomorskim dobrom, odnosno do donošenja odluke o koncesiji i zaključenja ugovora o koncesiji u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja lučkog područja luke posebne namjene i pomorskog dobra. Područje pomorskog dobra koje se daje na privremeno upravljanje obuhvaća z.k.č.br.: 3558/2, 3561 i 3562, sve u k.o. Zadar, a površina lučkog područja ukupno iznosi 56.211 m², dok površina pomorskog dobra ukupno iznosi 3.248 m². Navedenom odlukom određene su i obveze Lučke uprave Zadar, koja je dužna osigurati red, čuvanje i zaštitu objekata, plovila i opreme koji su zatečeni na lučkom području na dan preuzimanja luke. Za plovila za koja su zaključeni ugovori o vezu, Lučka uprava je dužna ponuditi nove ugovore o vezu na rok na koji joj je i luka dana na upravljanje, navodi se u Vladinoj odluci.

Također, Lučka uprava radnicima trgovačkog društva Tankerkomerc d.d. mora ponuditi ugovore o radu koji su vremenski ograničeni rokom na kojoj je Lučkoj upravi Zadar luka i pomorsko dobro dano na upravljanje.

Temeljem ove Odluke Lučka uprava Zadar ovlaštena je u ime Republike Hrvatske, a za svoj račun ostvarivati prihode s naslova pruženih usluga od općeg interesa, usluga dizanja i/ili spuštanja plovila te drugih usluga neophodnih za funkcioniranje luke.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...