Od 1. studenog važne promjene za sve vozače; Ako ne želite platiti kaznu, ovo je obavezno

Dvije velike i važne promjene za vozače stižu u studenom. Jedna se odnosi na paljenje svjetala na vozilima, a druga na potrebnu opremu na vozilu.

Svjetla

Od 1. studenog do 31. ožujka u Hrvatskoj je obavezna vožnja s upaljenim svjetlima danju. Obveza se odnosi na sva motorna vozila koja moraju koristiti dnevna ili kratka svjetla. Ako vas policija uhvati s neupaljenim svjetlima, kazna je 60 eura.

Zimska oprema
Obveza upotrebe zimske opreme na vozilima počine u Hrvatskoj 15 dana nakon obveze paljenja svjetala tijekom dana.

Prvi obvezni dan za zimske gume i ostalu zimsku opremu je 15. studenoga iako je preporuka da se ljetne gume zamijene zimskima i ranije ako je potrebno, čim počnu zimski uvjeti vožnje, odnosno čim se temperatura zraka spusti ispod 7 °C.

Zimska oprema u Hrvatskoj je obvezna od 15. studenoga do 15. travnja i odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika na svim zimskim dionicama javnih cesta. Izuzetak su jedino vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Zimska oprema znači da vozila moraju imati četiri zimske gume ili četiri ljetne gume (s najmanjom dubinom profila od 4 mm) s lancima za snijeg za pogonske kotače.

Kazna za vožnju bez zimske opreme u navedenom razdoblju je 130 eura, piše Dnevnik.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...