RENO SINOVČIĆ Gdje bih ja stigao da stalno komentiram i demantiram novinarske žetončiće!? Njih činjenice ionako ne zanimaju, pišu da se nekome svide

Činjenica da je Reno Sinovčić upisao vlasništvo nad određenim nekretninama u sklopu bivšeg NK Zadar izazvala je neke medijske reakcije. Neki su pisali kako je to navodno „otkrila“ neka zadarska političarka (ona je eto, „otkrila“ nešto što je svima javno dostupan podatak!?), pa su neki u tome vidjeli kako Reno „opet jaše“, pa su neki zaključili kako je tako nešto „moguće samo u Zadru“ i slično.

Već nekoliko dana „ganjamo“ Sinovčića koji je već dva puta odbio bilo što komentirati, ali nam je, donekle, uspjelo iz trećeg pokušaja.

Gospodine Sinovčiću kako komentirate napise da ste „osuđeni, a postali ste vlasnik nekretnina bivšeg NK Zadar“?

Kao prvo, ja sam nepravomoćno osuđen i postupak je još u tijeku. To je sve što vam mogu reći, nemojte me ništa pitati o sudskom predmetu, to ne želim komentirati.

Dobro, i Ante Gotovina je bio nepravomoćno osuđen da bi na koncu dočekao oslobađajuću presudu…

…Rekao sam vam, ne želim te stvari komentirati.

OK, razumijemo da nećete o sudskom predmetu, ali eto mediji pišu pa vas pitamo.

Oni jako dobro znaju da sam ja nepravomoćno osuđen, da je riječ o nepravomoćnoj presudi. I to za razdoblje moga djelovanja u NK Zadar od 2000. do 2004. godine. U tom razdoblju u klub je došlo 5 i pol milijuna kuna društvenih novaca…

…Kako to? Ali u postupku vas se teretilo za nekih 42 milijuna kuna u tom razdoblju?

Ne želim to komentirati, ništa što je u vezi sa sudskim predmetom. Svaki novinar, bilo tko, ako želi, može provjeriti u gradskoj upravi i u državnom resoru koliko je društvenog novca u tom razdoblju došlo u klub.

Dobro, ali se ipak nameće pitanje, ako je došlo oko 5,5 milijuna (a taj smo podatak i mi službeno potvrdili), a teretilo vas se kroz postupak za nekih 42 milijuna, odakle onda ti novci, ako ne iz javnih izvora?

I to može svatko, ako želi, saznati. Dovoljno bi bilo provjeriti u poreznom Uskoku koliko sam je u tome razdoblju zaradio kao jedan od vlasnika u projektima izgradnje Supernove, Bauhausa, Baumaxa i drugima. Sve je to legalno zarađen novac i o tome nadležno tijelo u ovoj državi ima sve podatke. Taj vlastiti novac ulagao sam u sport i medije. To je sve utvrdio i dokazao porezni Uskok.

Kako komentirate napise pojedinih medija i novinara o vašem navodnom „povratku na scenu“?

Ti novinarski žetončići pišu kako bi se svidjeli onima koji im daju plaću i sa strane po koji honorar. Vi novinari se uvijek volite predstavljati kao neki istjerivači pravde, vi kao štitite građane od nepravde koju im čini država. Gdje su bili ti „pravednici“ kada su meni državne institucije uz pomoć pojedinih zadarskih klošara oduzimali moju pošteno zarađenu imovinu – kuće, stanove, moju zgradu –  i prodavali je okolo za bagatelne cijene!? Imaju li svi građani i sva djeca ista prava kada se nađu u istoj situaciji? Nitko se od tih plaćenih žetončića nije oglasio nego su svi – iako su znali i trebali znati da je to obično otimanje – sve popratili šutnjom.

Dobro, idemo malo na nogomet. Kako ocjenjujete stanje u današnjem ZD nogometu, koliko se danas troši javnog novca i kakva je perspektiva?

Činjenica je da su se u zadnjih 40-ak godina, negdje do 2015. godine ovdje rađale nogometne ikone europskog i svjetskog formata. Tamo još od doba Skoblara pa sve do Luke Modrića. Isto tako, činjenica je da sam ja 2015. nasilno udaljen iz nogometa i da se u ovih osam-devet godina enormno puno javnog novca potrošilo da bi kao rezultat imali jedan potpuno neprepoznatljivi rekreativni nogomet. Ovo što danas imamo, a to je spaljena zemlja u smislu stvaranja nogometnih talenata, plaća se s puno više društvenog novca nego u vrijeme kada se igralo za ligu prvaka. To je isto nešto što svatko može lako provjeriti. Po meni, novinar koji profesionalno i pošteno radi svoj posao, trebao bi se naoružati činjenicama, ali žetončiće to ne zanima. Oni pišu da se svide svojima. Iskreno, ja to ni ne čitam, meni ponekad jave prijatelji pa pogledam i nasmijem se. Gdje bih ja stigao da stalno nešto komentiram ili demantiram. Neka žetončići piskaraju, moraju i oni od nečega živjeti.

Kada smo svojedobno radili jednu temu o ZD nogometu, jedan Vaš bliski suradnik nam je rekao da ste preuzevši NK Zadar tamo zatekli dug od desetak milijuna kuna. Je li to istina?

Je, bio je nešto veći. Ja sam taj dug u cijelosti bio sanirao. Ali, nemojmo više o tome, rekao sam vam, ne bih komentirao ništa. Tko želi znati, može provjeriti sve činjenice, a tko ne želi znati, neka piše ono što želi čuti.

Evo za kraj samo još nešto – koji je vaš cilj, vaša želja?

Pa, to nije nikakva tajna. Ja sam čovjek nogometa, u to se najbolje razumijem, i želja mi je da se vratim u nogomet, da pomognem Zadru da se vrati tamo gdje mu je mjesto, gdje pripada po svojoj slavnoj nogometnoj tradiciji koja je nažalost potpuno uništena. Hoću li to biti ja ili netko sličan, nije toliko bitno, ali bez čovjeka koji ima znanje, energiju i iskustvo – ništa se ozbiljno na tom planu neće dogoditi. Ako netko misli da će to umjesto nas postići stranci, grdno se varaju. Bezbroj je primjera gdje su stranci ulazili u sport i sve uništili.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...