Sloveniji prijete poplave, ljudima se nudi smještaj, val obilne kiše stiže i u Hrvatsku

Zapadna Slovenija je pod crvenim upozorenjem. Tamo se, naime, očekuje obilna oborina zbog čega se očekuju novi porasti vodostaja rijeka. Večeras i noćas se očekuje nagli porast razina rijeka, najprije na sjeverozapadu, kasnije i drugdje po Sloveniji, javlja N1.

Slovenska Agencija za okoliš kao i Civilna zaštita mole građane zapadnih dijelova Slovenije da pronađu smještaj kod rodbine i prijatelja, ukoliko sumnjaju u vlastitu sigurnost. Također im se nude smještaji u školama.

Na vrijeme i u Sloveniji i u Hrvatskoj utjecat će vrlo duboka ciklona nad Velikom Britanijom.

I u Hrvatskoj se idućih dana očekuju potencijalno opasne vremenske prilike. Već je na snazi cijeli niz upozorenja putem sustava Meteoalarm Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Na visokom je stupnju upozorenje na olujan vjetar, već danas tijekom večeri, a očekuje se i obilna oborina na riječkom području kao i u gospićkoj regiji.

Obilna oborina podignut će ponovno vodostaje rijeka, na što će utjecati i priljev iz susjednih zemalja. Trenutačno su na dvije postaje na Savi na snazi redovne mjere obrane od poplava, na Dubrovčaku i Ustavi prevlaka. Posebno zabrinjava to što u Hrvatsku stižu dva vala obilne oborine, prvi već noćas, drugi u nedjelju.

Osim toga, oluja Ciaran u četvrtak je pogodila sjever Europe snažnim vjetrovima i kišom, odnijevši jedan život u Francuskoj i zaustavivši promet zračnih luka, željeznica i trajekata.

Palo stablo ubilo je vozača kamiona sjeveroistočno od Pariza, a 1,2 milijuna kućanstava u Francuskoj ostalo je bez struje.

Vlasti u Finistereu u Bretanji pozvale su ljude da ostanu kod kuće kako bi izbjegli vjetrove koji dosežu brzinu do 207 kilometara na sat. Valovi u sjeverozapadnoj francuskoj pokrajini narasli su na do 20 metara, prenosi Reuters.

„Ponavljam: ostanite kod kuće”, objavio je lokalni prefekt Alain Espinasse.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...