SVJETSKI JE DAN ŠEĆERNE BOLESTI Cukrići pozivaju na besplatno mjerenje šećera, izložbu…

Danas, 14. studenog 2023. g. od 9:00 do 12:00 h na Narodnom Trgu u Zadru, članovi Udruge Cukrići Zadar će, uz pomoć profesora i učenika Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole i Medicinske škole Ante Kuzmanića, obilježiti Svjetski dan šećerne bolesti.

Učenici i profesori Medicinske škole će provoditi mjerenje šećera u krvi i krvnog tlaka zainteresiranima a Hotelijersko, turistička i ugostiteljska škola će predstaviti i ponuditi zdrave slastice.

Isto tako, od 11:00 do 12:00 u prostoru Znanstvene knjižnice Zadar  i uz veliku podršku djelatnika Znanstvene knjižnice imati ćemo izložbu fotografija pod nazivom Povijest šećerne bolesti još uvijek se piše. Ujedno, uz izložbu fotografija imati ćemo priliku vidjeti i uniforme medicinskih sestara i medicinskih tehničara kroz povijest koje će predstaviti učenici Medicinske škole Ante Kuzmanića.

Ove godine imamo priliku da javnozdravstvenu akciju mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka „proširimo“ i dalje te nas izuzetno veseli i mjerenje šećera u krvi i krvnog tlaka zaposlenicima Grada Zadra od strane studenata i mentora Odjela za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru.

S obzirom da smo od samog osnutka Udruge imali veliku podršku i pomoć naših sugrađana, pozivamo svih da prošetaju do Pozdrava Suncu od 18:00 sati gdje će biti i naša poruka zahvalnosti.

Tema Svjetskog dana šećerne bolesti 2021. – 2023. jest Dostupnost skrbi osobama sa šećernom bolešću sa sloganom Prepoznajte svoj rizik, saznajte svoj odgovor.

Cilj obilježavanja je osvješćivanje i edukacija javnosti o važnosti ranog otkrivanja dijabetesa tip I i II, važnosti svakodnevne rekreacije i zdravim prehrambenim navikama.

Svjetski dan šećerne bolesti najveća je svjetska kampanja podizanja svijesti o šećernoj bolesti koja skreće pozornost na probleme od velike važnosti za osobe sa šećernom bolešću te šećernu bolest drži u središtu javnosti i politike.

Prema podacima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je i 2022. godini bilo 388.213 osoba sa šećernom bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60% oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500.000.

Dođite, učinite nešto za svoje zdravlje i podržite rad naše Udruge !

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...