Zbog popularnog čipsa u SAD-u preminuo dječak, dvije djevojčice u Njemačkoj završile u bolnici

Iz prodaje u trgovinama u Njemačkoj, ali i u SAD-u povučen je popularni čips “Hot Chip Challenge”. Drastična mjera u Njemačkoj je pokrenuta kad su dvije tinejdžerice završile u bolnici nakon što su konzumirale čips i sudjelovale u TikTok izazovu. U SAD-u je 14-godišnjak preminuo nakon konzumacije istog čipsa, prenosi Fenix Magazin.

Prema pisanju portala za potrošače Saveznog ureda za zaštitu potrošača i sigurnost hrane u Njemačkoj, u proizvodu “Hot Chip Challenge” pronađene su vrlo fluktuirajuće, a ponekad i ekstremno visoke razine kapsaicina, tvari iz čili papričica. Konzumacija može dovesti do zdravstvenih učinaka poput iritacije kože i sluznice, mučnine i povraćanja ili problema s disanjem.

Opoziv se odnosi na proizvode s rokom trajanja 13. srpnja 2024., 28. srpnja 2024., 8. prosinca 2024., 10. prosinca 2024., 31. prosinca 2024. i 5. siječnja 2025. u njemačkim saveznim zemljama Hessen, Baden-Württemberg, Bavarska, Falačko-Porajnje, Sjeverna Rajna-Vestfalija, Donja Saska, Bremen, Schleswig-Holstein, Berlin, Saska, Saska-Anhalt i Tiringija.

Na TikToku i Instagramu brojna djeca i mladi uključuju se u ovaj “test hrabrosti” u kojem jedu čips “Hot Chip Challenge”, piše Fenix Magazin.

Čips se prodaje u kutiji nalik na lijes. Kada ga jedete, pišu neki njemački mediji, morate nositi gumene rukavice kako biste se zaštitili.

U nekim slučajevima djeca i mladi su završili u bolnici zbog konzumacije čipsa.

Podsjetimo, dvije tinejdžerice iz bavarskog Garmisch-Partenkirchena jele su jako začinjen čips, imale su problema s disanjem te su hospitalizirane. Djevojke su sudjelovale u takozvanom “Hot Chip Challengeu”, u kojem sudionici jedu čips. Prema proizvođaču, riječ je o najljućem čipsu na svijetu.

Izazov u ovom “ispitu hrabrosti” je pojesti izuzetno začinjen tortilja čips. Poslije ne smijete ništa piti što je duže moguće kako biste dokazali da možete izdržati vrućinu. Izazov se obično snima i potom video zapis postavlja na internet.

Međutim, svatko tko želi kupiti iznimno ljudi čips mora imati najmanje 18 godina.

Savezni institut za procjenu rizika (BfR) upozorio je na ove testove hrabrosti već u rujnu. “U nekim slučajevima konzumacija je već dovela do hitnih medicinskih poziva”, stoji u priopćenju BfR-a u vezi s “Hot Chip Challengeom”.

Zbog ovog izazova je nedavno preminuo 14-godišnjak u SAD-u nakon čega je proizvođač zatražio od trgovaca diljem SAD-a da prestanu prodavati njihov proizvod, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...