Dvojica vozača prepraćena na sud zbog vožnje pod utjecajem alkohola

Postupajući po pojačanim aktivnostima u prometu u cilju suzbijanja najtežih prometnih prekršaja, policijski službenici Policijske postaje Zadar su u Zadru zaustavili dva vozača, koji su sudjelovali u prometu pod utjecajem alkohola u koncentraciji većoj od 2 promila.

Kako navode, obojica vozača su isključena iz prometa te smještena u službene prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, nakon čega su 05. prosinca, uz optužne prijedloge poradi počinjenih prometnih prekršaja prepraćeni na Kazneno-prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.

Naime, u 23,35 sati na Ulici Ivana Meštrovića zaustavljen je osobni automobil riječkih registarskih oznaka, a u daljnjem policijskom postupanju je utvrđeno kako vozilom pod utjecajem alkohola upravlja 43-godišnjak, kod kojeg je utvrđena koncentracija alkohola od 2,23 g/kg te je pritom odbio ponuđeni test na prisutnost droga.

Kasnije, u 01,20 sati  na Ulici Bleiburških žrtava zaustavljen je 57-godišnji vozač osobnog automobila zadarskih registarskih oznaka, kod kojeg je utvrđena koncentracija alkohola od 2,16 promila.

– Na opasnosti od vožnje pod utjecajem alkohola policija neprestano upozorava. Već i male količine alkohola negativno utječu na sposobnost vozača, otežavaju mu zapažanje i usporavaju reakcije. Vozač postaje neoprezan i sklon kršenju prometnih propisa,  umanjuje opasnost i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Često vozači misle da su sposobni za vožnju, bez obzira na to što su konzumirali alkohol, no bitno je podsjetiti da za vožnju pod utjecajem alkohola jednostavno nema opravdanja, poručuju iz policije.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

– ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristit će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost

– koristite javni prijevoz

– koristite usluge taxi prijevoza jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije

– ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag

– zamolite nekoga trijeznog da vas odveze

– ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića

– vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu

– u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...