FOTO U Pristegu obilježena obljetnica pogibije mladih hrvatskih branitelja 112. brigade

U četvrtak, 21.12.2023. godine položeni su vijenci i svijeće u znak sjećanja na poginule hrvatske branitelje pripadnike 112. brigade Hrvatske vojske kod spomen obilježja, te kod križa na mjestu pogibije hrvatskih branitelja u Pristegu, izvijestio je Grad Benkovac.

U spomen na mlade hrvatske branitelje 112. brigade Hrvatske vojske – Denisa Bajla, Dubravka Torbarine, Damira Matića, Radovana Čakaruna, Borisa Nikpalja i Danijela Špralje – koji su svoje živote položili na oltar Domovine na području Pristega, održana je komemoracija, molitva, položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Hrvatski vitezovi Denis Bajlo, Dubravko Torbarina i Damir Matić poginuli su 22. prosinca 1993., dok su njihovi suborci život položili Radovan Čakarun 26. prosinca 1993., Boris Nikpalj 2. veljače 1994., a Danijel Špralja 12. veljače 1994. godine.

Vijence su položili i zapalili svijeće nazočni brigadir Hrvatske vojske Milan Bašić i pukovnik Marko Čulina, prvi ratni zapovjednik i predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade HV, predstavnici Grada Benkovca predvođeni gradonačelnikom Tomislavom Bulićem i zamjenikom gradonačelnika Tomislavom Klaricom, predstavnici Policijske postaje Benkovac, predstavnici UHDDR-a Benkovac, HVIDR-e Benkovac, Veterana 9. GBR. Vukovi, Podružnica Benkovac i ostalih braniteljskih udruga proizišlih iz Domovinskog rata.

Početkom Domovinskog rata 112. brigada Hrvatske vojske bila je jedna od brojčano najvećih postrojba Hrvatske vojske, sastavljena uglavnom od domaćeg puka iz Zadarske županije. Brigada je pokrivala jednu od najvećih zona odgovornosti, od Karlobaga do Stankovaca. U borbama za oslobođenje svoje rodne grude poginula su sedamdeset i četiri pripadnika 112. brigade, a dva su vojnika nestala.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...