Ne propusite prvu ovosezonsku premijeru u HNK Zadar – predstava “Tata” u režiji Zorana Mužića

U četvrtak, 7. prosinca 2023. u 20 sati pogledajte prvu ovosezonsku premijeru HNK Zadar, praizvedbu TATA autora Mate Matišića. Režiju potpisuje Zoran Mužić, a u predstavi ćete uživati u izvedbama sjajne glumačke ekipe: Ivica Pucar, Alen Liverić, Davor Jureško, Žana Bumber, Lucija Alfier i Mimi Zadarski.

TATA – najnovija predstava autora Mate Matišića- urnebesna tragikomedija jednog oca u vremenu koje dolazi!

Mate Matišić

TATA

režija:  Zoran Mužić

Dramaturgija: Filip Jurjević

scenografija: John Čolak

kostimografija: Sanja Jureško

glazba: Mate Matišić

oblikovanje svjetla: Zoran Mužić

oblikovanje tona: Renato Zafranović

majstor svjetla: Galen Matulina

šminka: Petrunjela Bodypaint art

inspicijent  / Mimi Zadarski

fotograf / Željko Karavida

 

Uloge:

Jerkica – hrvatski poduzetnik,krležijanac i filmofil – IVICA PUCAR

Ivan – sveučilišni profesor, pravnik – ALEN LIVERIĆ

Nikolinin otac, Ferdinand, Stipe, Ante,Tvrtko, Izidor i ćaća – DAVOR JUREŠKO

Susjeda – ŽANA BUMBER

Nikolina – LUCIJA ALFIER

Enisa – MIMI ZADARSKI

 

PRAIZVEDBA: 7.12. / IZVEDBA: 8.12.  / HNK ZADAR, 20H

Nije tajna da dramski tekstovi Mate Matišića već više od tri desetljeća ukazuju na neuralgičke točke društva, bilo da se radi o sudbini gastarbajtera, traumama privatizacije i tranzicijskog perioda, licemjerju crkvene institucije, ratnoj prošlosti i poratnoj stvarnosti, malograđanštini ili poziciji žena u dominantno muškom društvu. Uzevši to u obzir nije neobično da pričamo o možda najizvođenijem živom autoru na regionalnoj sceni, autoru koji uspješno secira vrijeme i društvo u kojem živi.

Predstava TATA nastala je integracijom različitih dijelova iz autorovog opusa u osnovnu podlogu, odnosno u tekst jednočinke Hrvatska Lolita. Sprovodni motiv umetnutih dijelova je figura oca, ćaće, tate, a korištena djela su redom – Bljesak Zlatnog Zuba, Legenda o Svetom Muhli te Ničiji sin.

Kad se u takav aranžman doda i poneki nadopisani dio dobiva se finalni rezultat: crnohumorna tragedija jednog oca u vremenu i društvu u kojem živimo.

Kroz takav pristup predstava TATA pokušava vrijeme u kojem živimo, vrijeme koje je ukinulo dominantnu tradicijsku os (u prenesenom smislu figuru oca) sagledati iz perspektive razloga – zašto je to ukidanje bilo potrebno i koji su razlozi za to? Što je prethodilo tom vremenu, kakvi očevi su prethodili tom ocu da ga učine baš takvim kakav on je u trenutku svog kraja? Kako on utječe na svoju djecu? Koje su posljedice tog  ukidanja?

Predstava TATA pokušat će rasvijetliti postupke figure koja bi, po svojoj definiciji, trebala pružati sigurnost i osvjetljavati put naraštajima koji dolaze i koja je u velikoj mjeri zaslužna za svijet kakav ti naraštaji nasljeđuju, svijet kojem je početna točka ukidanje te figure. /   Filip Jurjević

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...