(NE)SIGURNOST I (NE)POVJERENJE Sramota! Ni 26 dana od brutalnog udarca mladića u prsa, policija ne želi reći je li njihov djelatnik sankcioniran

Ovo je sramota i težak udarac vjerodostojnosti policije. Prošlo je 26 dana otkako je Zadranin Davor Šišeta Šiško našoj redakciji ustupio video snimku koja otkriva nasilno ponašanje policije za vrijeme privođenja nekoliko mladića na Bulevaru 12. studenoga. Snimka traje samo 40 sekundi i zadarska policija mogla ju je do sada pregledati tisuću puta te javnosti dostaviti rezultate interne istrage. Međutim, niti nakon gotovo mjesec dana od incidenta, nema odgovora o mjerama poduzetim protiv aktera ove brutalnosti. Zašto?

Na snimci se jasno vidi kako policajac nogom u prsa udara mladića koji sjedi na podu i hvata ga za odjeću prijeteći mu rukom iznad glave. Bila je to noć kada je policija zaustavila više navijača zbog incidenta u kojemu je pretučena delegacija Crvene zvezde. No, umjesto legitimiranja ili privođenja u policijsku postaju, jedan od policajaca uzeo je pravdu u svoje ruke i mladića posjednutog na pod snažno udario nogom u prsa.

Svi koji su vidjeli ovu snimku zgroženi su količinom nasilja nad mladićem, osobito stoga što se na njoj vidi da on ne pruža nikakav otpor, niti je naoružan, niti pokušava bježati. Možemo samo zamisliti kakvu je bol prouzročio udarac policijskom čizmom, ali i kako su se osjećali njegovi roditelji kada su vidjeli ovaj udarac. Nitko ne osporava pravo i dužnost policije da osigurava i uvodi red, ali ovdje je riječ o eklatantnom primjeru iživljavanja i fizičkog zlostavljanja osobe koja sjedi na podu.

Da se ovdje dogodilo nešto što je očito problematično, jasno je i iz odgovora Policijske uprave zadarske od 15. studenoga u kojemu su nam naveli kako je “u tijeku provođenje mjera i radnji s ciljem utvrđivanja svih relevantnih okolnosti i činjenica tijekom postupanja, odnosno zakonitosti postupanja policijskih službenika”.

– Po okončanju postupanja, Policijska uprava zadarska će o svemu utvrđenom izvijestiti javnost, kazala nam je tada glasnogovornica Ivana Grbin.

No, javnost do danas niti jednom jedinom riječju o ovom incidentu nije izviještena, stoga smo policiji 20. studenog poslali novi upit, međutim, na njega nismo dobili odgovor. Dana 30. studenog poslali smo još jedan, ali ni na njega nismo još dobili odgovor. Jučer smo im stoga poslali već četvrti, ali – opet bez odgovora. Zašto?

Odgovor zna samo zadarska policija, no činjenica je da će u utorak biti točno mjesec dana od događaja u kojemu policajac okrutno udara mladog Zadranina, pa se normalan čovjek na kraju zapita što to policija ima izviđati već 26 dana i zašto građanima ne obznani rezultate istrage kada i sami priznaju da “utvrđuju zakonitost postupanja policijskih službenika”.

Možemo se na koncu samo upitati kakvu to poruku zavjetom šutnje šalje zadarska policija? Jesu li oni svjesni koliko time narušavaju povjerenje građana u policiju? A riječ povjerenje piše na svakom policijskom automobilu, ta je riječ kao neki brend hrvatske policije!? Sigurnost i povjerenje. Ovakvim ponašanjem PU zadarske upravo se kompromitiraju te dvije odrednice – i sigurnost i povjerenje. Treba li se građanin – ako ga uniformirani policajac usred noći zaustavi na ulici ili u autu – osjećati sigurno ili mu je bolje bježati glavom bez obzira? Jer, ova snimka je dokaz da uniforma ne jamči da je iza nje osoba koja moralno i profesionalno obnaša svoju dužnost. Šutnjom koja traje već skoro mjesec dana zadarska policija ostavlja dojam da pod svaku cijenu želi zaštititi nasilnika u svojim redovima. Time šalje poruku i svojim pripadnicima da se u situaciji kada misle da ih nitko ne vidi mogu ponašati kako god žele i da će ih MUP zaštititi.

Svjedoci smo sličnih slučajeva maltretiranja građana od strane policije u razvijenim zemljama, npr. u Americi, kada netko potajno snimi takve situacije. To završi u medijima i takve se policajce promptno, istoga trena, suspendira, a istraga traje dan-dva jer je snimka, ako je autentična – dokaz.

Kod nas, očito, nije! Zadarska policija, eto, već gotovo mjesec dana „utvrđuje zakonitost postupanja policajca“. Sljedeći upit na ovu temu šaljemo službi za odnose s javnošću MUP-a RH u Zagreb.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...