Osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju moraju biti ravnopravno uključeni u život zajednice

Studentsko savjetovalište u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru svečano je obilježilo Međunarodni dan osoba s invaliditetom i Međunarodni dan ljudskih prava.

Odlukom Ujedinjenih naroda iz 1992. godine, Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. prosinca s ciljem jednakosti u ostvarivanju prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu. Prema definiciji, osobe s invaliditetom imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprečavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s drugima. Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se pak 10. prosinca, na dan kada je 1948. godine potpisana Opća deklaracija Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima.

Prigodno predavanje „Inkluzija- temeljno ljudsko pravo“ održala je doc. dr.sc. Marija Ljubičić, nositeljica sveučilišnog kolegija „Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom“ na Odjelu za zdravstvene studije. U uvodu je istaknula kako nije riječ o nečemu što pogađa manji broj pojedinaca, jer u svijetu više od 1 milijarde ljudi ima neki oblik invaliditeta. U Republici Hrvatskoj je 600.000 osoba s invaliditetom, a u Zadarskoj županiji 2.400 djece i 19.000 odraslih.

– Osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju ne smije se odvajati od normalnog života. Svakom djetetu s teškoćama u razvoju mora se osigurati isti razvojni proces, kao i djeci bez teškoća iste dobi, a osobe s invaliditetom treba promatrati s gledišta njihovih sposobnosti i mogućnosti uključenja u normalan život, istaknula je Ljubičić.

Suvremeni inkluzivni pristup podrazumijeva potpunu aktivnu participaciju osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, ravnopravno uključivanje u život zajednice, podršku roditeljima i drugim članovima obitelji itd.

– Inkluzija odbacuje bilo kakve oblike stigmatizacije i diskriminacije, različitost osoba smatra prirodnom i poželjnom, naglašava razvoj pozitivnih sustava vrijednosti te djeluje na razvijanje socijalne interakcije, međudjelovanja i prijateljstva. Nedostatak inkluzije često rezultira kršenjem ljudskih prava, poglavito prava na jednakost, nediskriminaciju i sudjelovanje u društvu, rekla je Ljubičić.

Nakon uvodnog predavanja svoja iskustva iznijeli su studenti koji pohađaju kolegij „Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom“, a govorili su o svom inkluzivnom iskustvu, mucanju te svijesti o invaliditetu u svijetu učiteljstva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...