Prijatelji životinja apeliraju na građane da ne koriste pirotehniku za vrijeme blagdana

Briga za druge treba biti ispred uznemirujuće zabave!

Kako se približavamo kraju još jedne godine, Prijatelji životinja podsjećaju da je nabava i uporaba petardi i redenika kategorija F2 i F3 zabranjena tijekom cijele godine. Naglašavaju da je uporaba ostale pirotehnike dopuštena od 27. prosinca do 1. siječnja, a ne od 15. prosinca od kada je dopuštena samo njezina prodaja. Mole građane da pokažu suosjećanje za životinje, djecu, starije i ostale ljude te da ne koriste ni dozvoljenu pirotehniku jer je i takva pirotehnika opasna za ljude i smrtonosna za životinje.

„Prethodnih godina smo unatoč zakonskoj zabrani gotovo svakodnevno zaprimali pritužbe građana vezano za ispucavanje petardi i ostale zabranjene pirotehnike. Čim započne prodaja pirotehnike kreće i pucnjava iako je to tada još zabranjeno“, istaknuli su iz udruge Prijatelji životinja.

Stoga su pisali Ministarstvu unutarnjih poslova sa zamolbom da za veću kontrolu prodaje i uporabe pirotehnike: „Apeliramo da se kroz cijeli prosinac i početak siječnja, pojača kontrola policije po pitanju korištenja petardi i redenika, tako da se oforme dodatne policijske patrole koje će kontrolirati provedbu Zakona“.

Ujedno su zatražili zakonsku izmjenu kako bi se prodaja dozvoljene pirotehnike dopustila u razdoblju od 27. do 31. prosinca, a njezina uporaba samo u razdoblju od 31. prosinca do 1. siječnja odnosno u vrijeme dočeka Nove godine. Sada je to dozvoljeno i 27., 28., 29. i 30. prosinca kada se ništa ne slavi.

Napominju da novogodišnji vatromet nije niti nužan niti nezamjenjiv način proslave, što pokazuje sve veći broj gradova i općina koji u posljednjih par godina odustaju od njegove organizacije te se okreću načinima slavlja koji ne uzrokuju buku, eksplozije i zagađenje okoliša. Dopisom su pozvali sve gradove i općine da budu dio pozitivnih promjena i obilježe Novu godinu na ekološki osviješten i moderan način te im je gotovo 50 javilo da žele biti dobar primjer svojim građanima.

Mnogi veliki gradovi su se na radost građana i njihovih kućnih životinja priključili ovoj inicijativi, neki od njih su Zagreb, Rijeka, Osijek, Zadar, Pula, Varaždin, Dubrovnik, Samobor i Vinkovci. Kao ostale pozitivne primjere spominju gradove Čazmu i Grubišno Polje koji će umjesto vatrometa organizirati laserski show te Grad Opatiju koji je i ove godine novac namijenjen vatrometu umjesto toga donirao za životinje. Zahvaljuju svima koji su se priključili inicijativi te vjeruju da će i ostali pratiti ove zaista dobre primjere.

„Podsjećamo na negativne posljedice koje vatromet može imati na životinje, ljude i okoliš. Nebrojene životinje, posebno ptice, ali i kućne životinje, stradavaju u novogodišnjoj noći jer im srce otkazuje od straha. Organizacija vatrometa potiče djecu da i ona koriste pirotehniku pa dolazi do stravičnih ozljeda. Nadalje, ljudi koji su osjetljivi na buku teško se nose s iznimno glasnom bukom u novogodišnjoj noći. Osim što uznemiruje ljude i životinje, zagađuje i zrak jer ispušta visoke razine ugljičnog dioksida u atmosferu što može biti štetno za okoliš i ljudsko zdravlje te stvara smeće po ulicama“, izjavljuju iz udruge Prijatelji životinja.

Popis gradova i općina koji su javili da neće organizirati vatromet može se vidjeti na www.prijatelji-zivotinja.hr.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...