U Ogranku Matice hrvatske predavanje Zdravka Žarkovića: “Povijest zagonetke i ona danas”

Predavanje će se održati u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru,  na adresi Don Ive Prodana 1, Zadar, u četvrtak 14. prosinca, s početkom u 18:00. Zdravko Žarković, rodom Imoćanin,  završio je francuski jezik i filozofiju na  Filozofskom fakultetu u Zadru.

U dva mandata bio je diplomatski predstavnik u bivšoj državi, u Lionu i Bernu, a početkom devedesetih dao je otkaz Ministarstvu vanjskih poslova u Beogradu i vratio se u Zadar. Od svoje 15. godine bavi se enigmatikom. U Narodnom listu uređivao je 9 godina križaljku. Objavio je preko 3000 križaljki 100 kvadrata i anagrama, pa je po tom broju među prvima u Hrvatskoj.

Uvijek se zalagao za samosvojnost i samostalnost hrvatskoga jezika. Tako je u Slobodnoj Dalmaciji  1991. objavio nekoliko tekstova u obranu hrvatskoga jezika. Prema mišljenju nekih urednika anagram: Jonke, Krleža, Gotovac i ini uz njih, podržavaju ijekavski zalog (rješenje: Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika), može se smatrati anagramom desetljeća. Anagram je objavljen u zagrebačkoj Kvizorami 2021. godine.

Bavi se aforistikom i uvršten je u nekoliko antologija hrvatskog aforizma. 2017. godine objavio je knjigu iz domovinskog zavičaja Imotska razglednica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...