14. godišnjica smrti mons. Ivana Prenđe, večeras u katedrali sveta misa zadušnica

Danas se obilježava 14. godišnjica smrti zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe. Misa za dušu blagopokojnog nadbiskupa slavi se večeras u katedrali sv. Stošije u Zadru u 18 sati, najavili us iz Zadarske nadbiskupije.

Mons. Ivan Prenđa – čovjek velikog dinamizma i pokreta; svećenik ogromnog srca i sluha; nadbiskup iznimnog tempa, poduzetnog (novog) stvaranja; brižnog očinstva i iskazivanja pažnje i osobne blizine prema svima – kleru i laicima!

Duhovni i materijalni graditelj i obnovitelj Zadarske nadbiskupije u godinama nakon Domovinskog rata, predani suradnik Božje Providnosti! Svjedoci njegovog plemenitog čovještva i marljivog, požrtvovnog biskupstva su među ljudima, vjernicima – od grada Zadra i zaleđa, Bukovice i Ravnih kotara do otoka.

U tekstu ‘Osjećaj za promjene’, mons. Prenđa koji je odvažno kreirao inicijative darujući živote pojedinaca i naroda, služeći Bogu i Crkvi, u sljedećim svojim riječima otkriva duh djelovanja koji ga je krasio:

“Promjene i tijek mijena u životu pojedinaca, civilizacije i svijeta, u evanđeoskom i koncilskom izričaju spadaju u znakove vremena. Biti osjetljiv za promjene znači biti dionik mudrosti na koju Krist poziva (usp. Lk 12,54-56). I nije samo govor o prosudbi. Rieč je o prepoznavanju bitnih stvari o kojima ovisi smisao čovjekovog poziva, o zadaći Crkve da ispituje znakove vremena i da ih tumači u svjetlu Evanđelja.

Nije posebna mudrost tvrditi da treba upoznati i shvatiti svijet u kojem živimo. Mudrost je, pred Bogom povijesti i pred ljudima, tako biti u tijeku zbivanja, da budemo prepoznati kao subjekti u njima.

Kršćanin je svojim pozivom graditelj budućnosti koja je već počela njegovim postojanjem. Svećenik je u krilu Crkve i kršćanstva prvi pozvan prepoznati što se zbiva oko njega” – mons. Ivan Prenđa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...