Dukić s pročelnicima o projektima koji se neće realizirati: “Preživio je Zadar i gore stvari pa će preživjeti ovaj i ovakav njihov kukavičluk i neznanje”

Obzirom je na snazi obustava Proračuna za ovu godinu, zadarski gradonačelnik Branko Dukić održao je danas svoj kolegij na kojem je bila samo jedna točka – provedba Odluke o financiranju nužnih rashoda i izdataka za prvo tromjesečje 2024. godine i projekcija proračunskih obveza u 2024. godini.

– I uz sve napore uložene kako bi Grad Zadar u 2024. godinu ušao s normalnim proračunom, stabilnim financiranjem i novim ulaganjima, to se nije dogodilo. Sve ste vidjeli, ali vrijedi ponoviti kako radi ovaj saziv Gradskog vijeća. Kad im se nudi dogovor i kompromis, vraćaju ucjenom. Kad treba preuzeti odgovornost, njih nema. Čitavo vrijeme nudim razgovor, otvaram nove teme i prostor za dogovor. Na sve to dobivam redovito – bježanje. A sada i muk!, rekao je Dukić uvodno.

– Podsjećam, ponudio sam svima predlaganje zajedničkog proračuna, ali sad znamo da oni ne mogu niti sami sa sobom. Ono što ne znam je gdje su sada vijećnici koji nisu htjeli izglasati zakonit proračun u kojemu su i njihovi amandmani, ne znam što rade, čime se bave i razmišljaju li uopće o proračunu. Znam tek da su poništili rekordni proračun veći od 122 milijuna eura koji je trebao omogućiti najveći iskorak u razvoju Zadra. Jesu li građani u njima birali kauč vijećnike koji će drugu godinu za redom svjesno i s političkim predumišljajem blokirati Zadar? U čemu su uopće sudjelovali svo ovo vrijeme osim u iscrpljivanju javnosti stalnim svađama sa svime i svakime ne obazirući se na sredstva koja pripadaju samo i isključivo građanima Zadra! Ono što im je svima zajedničko je obrazloženje njihove politike nečinjenja tvrdnjom kako se financiranjem samo nužnih rashoda neće dogoditi ništa loše. Kažu, nije se dogodilo ni prošle godine. I tako građanima nestaje problem, s njim i njihova odgovornost. Svim tim kauč vijećnicima sretna nova neradna godina! Može li mi tko nabrojati što su ti kauč vijećnici napravili ili odlučili da se napravi u zadnje skoro tri godine? Sjeća li se itko više s čime su došli pred građane uoči izbora tražeći povjerenje, a kamoli što su od tih obećanja ispunili? A imali su dovoljno ruku da to i ostvare. Puna su im usta bila povijesne prilike, spremnosti na žrtvu, razbijanja okova, oslobađanja građana. Od svega toga, imamo samo talačku krizu i grad na čekanju jer drukčije ne znaju, oštar je bio gradonačelnik Zadra.

– Što to znači za planirani godišnji program rada, proračunske korisnike, građane Zadra? Najkraće i najjasnije kazano znači da je umjesto 122 milijuna eura, koliko je bio prijedlog proračuna za 2024. godinu, Zadranima ostalo na raspolaganju 24,6 milijuna eura u 1. kvartalu 2024. godine, s tim da nema ugovaranja novih investicija. Koliko god zvučalo nevjerojatno, mi smo se na to pripremali. Osigurali smo ne samo u ovom kvartalu, nego i u idućima, sve ono osnovno što svaki grad mora imati ili tek s pokojim nižim komunalnim standardom. Trudimo se osigurati i plaće svim korisnicima gradskog proračuna, pa i režijske troškove. To bi po njima trebalo biti dovoljno da ovaj grad živi 2024. godinu. Ali to onda više nije grad koji spada među najrazvijenije gradove u Hrvatskoj po svim službenim podacima. Umjesto da se spremamo za realizaciju velikih projekata s kojima ćemo grad učiniti još kvalitetnijim za život, mi spremamo odluku o nužnim rashodima s kojima osiguravamo sredstva za golo preživljavanje, bio je izričit Dukić u poruci gradskim vijećnicima.

Prvi je o stanju s tehničkim proračunom govorio voditelj gradskih financija, pročelnik Ivan Mijolović.

– Ono što je otegotnija okolnost do stupanja na snagu novog Proračuna je da ne možemo ugovarati nove investicije, nova projektiranja ni ulaziti u nove poslove već samo ispunjavati ugovorene objave i imati samo rashode za funkcioniranje nužnog redovnog dijela posla. Otvara nam se nova EU perspektiva za koju bi trebali imati projektnu dokumentaciju, ali nažalost mi sad ulazimo u neki vakuum za koji ne znamo koliko će trajati, odnosno ne znamo kad ćemo biti spremni za neka buduća projektiranja, napomenuo je Mijolović.

Za neke projekte, rekao je, javna nabava je u tijeku, za neke treba provesti, ali to sve nije jedini negativan efekt.

– Nadam se da neće potrajati dugo jer će može utjecati na iznos budućih proračuna, ako blokada potraje na iduće godine, možemo očekivati stagnaciju. Ukoliko ne budemo u mogućnosti dugoročno projektirati i investirati, nažalost ne možemo očekivati da će brojke ići jednakom ili sličnom stopom rasta već možemo očekivati zaustavljanje na sličnim brojkama na kojima smo sada ili na mogućem padu, napomenuo je pročelnik Mijolović, između ostalog.

Što se tiče građevinskih radova i investicija, Darko Kasap, pročelnik Upravnog odjela za prostornog uređenje i graditeljstvo, najavio je da će se nastaviti radovi na novom Gradskom groblju i očekuje se da projekt bude gotovo do kraja ljeta.

– No, nažalost nećemo moći ugovarati izgradnju samih grobnica. Na groblju znamo da tvrtka Nasadi je praktički iskoristila sve postojeće grobnice i to će biti veliki problem koji zbog ovako teškog proračuna nećemo moći funkcionirati. Nastavljamo s radovima na uređenju zelenila na rivi i izgradnji parkinga iznad groblja u Diklu. Križanićeva ulica, Jakova Šubića Cezana, spojna cesta između Miroslava Krleže i Trpimirove obale uz budući hotel u Maraski će se također raditi. No čitav je niz projekata koji nisu ugovoreni i za koje nije provedena nabava pa tako Trpimirova obala u samome Diklu gdje se upravo odvijaju radovi na izgradnji sustava odvodnje. Neće biti ugovoren oborinski kolektor VIII. faze, vrijedan 3.300.000 eura, iznimno važan i bitan za cijeli sliv Puta Bokanjca koji se treba riješiti, nećemo moći raspisati natječaj, rekao je između ostalog Kasap na današnjem kolegiju.

Stefani Mikulec Perković, v.d. pročelnika UO za EU fondove navela je, pak, one projekte koji se mogu provesti, ali i one koji nažalost neće moći, zbog stanja s blokadom proračuna. Između ostalog, navela je kako je financijska omotnica nove financijske perspektive najizdašnija do sada te da propuštene prilike s projektima s kojima se neće moći prijaviti na natječaje, nažalost, nećemo moći nadoknaditi.

Kako je cijeli današnji kolegij bio o projektima, odnosno o nemogućnosti realizacije istih zbog blokade, tako su o tome govorile i druge pročelnice i to Dolores Grdović Kalmeta, za gradsku samoupravu i opće poslove, te pročelnica za kulturu Dina Bušić.

– Ova družina u Gradskom vijeću je imala i ima dovoljno ruku koje nikada nije iskoristila ni za jedan konkretan projekt, program, strategiju. Sjetimo se njihovih prioriteta: smjena direktora KK, smjena ravnateljice Znanstvene, kadroviranje u nadzornim odborima i upravnim vijećima, bezrazložno prolongiranje izrade prostorno planskih dokumenata, pa makar to bilo za potrebe škola… Nisu te ruke iskoristili niti za donošenje proračuna, a utrnule su im na samu pomisao o raspuštanju vijeća. Preživio je Zadar i gore stvari pa će preživjeti ovaj i ovakav njihov kukavičluk i neznanje, poručio gradonačelnik Dukić na kraju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...