FOTO Noć muzeja na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru

Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru u suradnji s Odjelom za klasičnu filologiju i Odjelom za povijest umjetnosti sinoć je sudjelovao u tradicionalnoj Noći muzeja. U izložbenom prostoru Odjela za arheologiju u zgradi Starog kampusa na rivi manifestaciju su izvedbom predstave Orfej i Euridika otvorili studenti Odjela za klasičnu filologiju, nakon čega su se okupljeni mogli upoznati s darovima antičkih kultura.

Živo je očekivano bilo na uz stol na kojemu je bila postavljena „Arheološka večera“, s degustacijom jela od prapovijesti do srednjeg vijeka koju je pripremila doc. dr. sc. Ankica Bralić Petković s Odjela za klasičnu filologiju.

Prema receptu iz knjižice „Kozmetika za lice žene“ rimskoga pjesnika Ovidija, sudionici su zajedno s voditeljicom izv. prof. dr. sc. Dianom Sorić pripremali kozmetički preparat za skidanje šminke, upoznajući se usput s „kozmetičkim standardima“ tog vremena. U pilingu su naravno mogli biti isključivo prirodni preparati iz tadašnjeg okoliša – komorač, smirna, ružine latice, sol, tamjan i voda ječmene kaše.

Organizatore je posebice obradovao veliki odaziv mladih arheologa, koji su imali priliku istraživati postavljenu arheološku sondu s pijeskom, alatima koji se koriste istraživanje, „kostima“ od plastike i najvećim zgoditkom – „zlatnicima“ s čokoladom. Sudeći po angažmanu koji su pokazali, nema zabrinutosti za zadarsku arheologiju u budućnosti. Kad bi se zasitili istraživanja, mogli su sudjelovati u izradi antičkog mozaika koju su vodile Filipa Jurković Pešić i izv. prof. dr. sc. Ivana Jadrić-Kučan.

Posjetitelji su na istom mjestu mogli razgledati izložbe „Na granici dvaju svjetova – projekt Migrassi“ i arheološko istraživanje Maksanove gomile, fotografirati se ispred kulise s poznatim slikarskim djelima i uživati u nastupu a-capella skupine A.K.A. Crescendo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...