Ministar Anušić u Zadru o uvođenju vojnog roka: “Svi imaju svoje zamisli kako bi to trebalo izgledati”

Posjet ministra obrane Ivana Anušića Zadru, a povodom obilježavanja 31. obljetnice VRO Maslenica, bila je prilika i da ga upitamo o vrlo aktualnoj temi ovih dana, a to je mogućnost uvođenja obveznog vojnog roka.

– Znamo svi da je 2008. godine zamrznut vojni rok u Republici Hrvatskoj. Nakon toliko godina neimanja vojnoga roka i neimanja tog kontinuiteta, nije to pitanje koje se može izgovoriti i reći ovako iz rukava. Preozbiljno je pitanje i preozbiljna tema koja zahtijeva operativno, financijski, infrastrukturno, a naravno i politički, jedan konsenzus i o tome se u ovom trenutku radi, u tom smjeru idemo. Onog trenutka kada struka odluči koji je najbolji i najoptimalniji način za vratiti nazad vojnu obuku, tada ćemo to javnosti svakako i predočiti. Svi imaju svoje zamisli kako bi to trebalo izgledati, no na kraju će se to ipak napraviti na nekom drugom mjestu s jednim drugim ljudima i s jednom strukom koja će svakako dati najoptimalnije rješenje za daljnji proces vraćanja vojne obuke u Hrvatskoj, kazao je ministar naglasivši kako tema vojne obuke nipošto ne bi smjela postati politička tema.

– Geopolitička situacija u okolici Hrvatske, Europi i na kraju krajeva u cijelom svijetu zahtijeva jedan politički konsenzus oko tog pitanja. Kad se donese ta odluka i kad se s tim krene više nema propitivanja u političkom smislu da li smo to trebali ili nismo trebali napraviti jer ćemo ponovno napraviti kaos, zaključno je kazao Anušić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...