Osim pravdanja izostanaka, u e-Dnevnik vraćena jedna ukinuta opcija i uvedene još neke novosti

CARNET je izvijestio kako je prvog dana novog polugodišta, e-Dnevnik u sklopu nadogradnje dobio nove funkcionalnosti koje će učenicima, roditeljima i nastavnicima olakšati svakodnevno korištenje. Portal Srednja.hr pisao je o tome kako je s prvim danom novog polugodišta dostupna mogućnost opravdavanja izostanaka učenika putem e-Dnevnika za roditelje.

e-Dnevnik od sad je glavni kanal za pravdanje izostanaka

– Roditelji tako mogu u e-Dnevniku odabrati dane za koje žele opravdati izostanke te priložiti liječničku ispričnicu, ako je riječ o izostanku u trajanju duljem od tri dana. Razrednik putem e-Dnevnika za nastavnike prima zahtjev roditelja za opravdanjem izostanaka. Nakon obrade zahtjeva, roditelji dobivaju informaciju o ažuriranju izostanaka i mogu poslati dodatne napomene razredniku. Konačnu odluku o opravdanju izostanaka na temelju podataka dobivenih od roditelja donosi razrednik, navode iz CARNET-a, rješavajući tako sumnje nastavnika da će roditelji moći pravdati kako žele i što žele.

No, to nije jedina novost u e-Dnevniku, kako u web verziji tako i u mobilnoj aplikaciji. Korisnicima je tako dostupna nova struktura i logika izbornika, uz mogućnost korištenja tamne teme za bolje iskustvo pregledavanja.

Učenicima je ponovno vidljiv prosjek po predmetima

Velika novost je i da je u e-Dnevniku ponovno vidljiv informativni prosjek ocjena koji je vidljiv učenicima, roditeljima, ali i nastavnicima. Podsjetimo, ta je značajka postojala i ranije, no 2019. godine ukinuta je. No, valja naglasiti da nastavnici ne moraju zaključivati ocjene prema tom prosjeku vidljivom u jer prema Pravilniku o ocjenjivanju zaključna ocjena ne mora proizlaziti iz aritmetičke sredine.

Također, učenicima i roditeljima po novom je vidljiv i grafički prikaz ocjena po mjesecima za aktualnu školsku godinu kao i izostanaka.

Uz navedeno, kako su izvijestili iz CARNET-a, u e-Dnevnik je uveden i katalog CARNET-ovih usluga s kratkim opisima i poveznicama na početne stranice svake usluge. Inače, sustav e-Dnevnik korisnicima je dostupan na ovoj poveznici, ali moguće je i na svoj mobilni uređaj instalirati mobilnu aplikaciju.

Važno je napomenuti kako se roditelji mogu prijaviti u e-Dnevnik isključivo putem sustava e-Građani koristeći jednu od prihvaćenih vjerodajnica, pod uvjetom da je razrednik u e-Dnevniku ispravno evidentirao podatke o roditelju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...