Posvađao se sa ženom na dočeku Nove pa eksao četiri boce viskija

Sve više Hrvata pije rakiju, pokazalo je najnovije istraživanje o konzumiranju jakih alkoholnih pića provedeno u listopadu.

Prema tom istraživanju, u protekle dvije godine značajno je skočio broj ljubitelja rakije, čak za osam posto u odnosu na 2021. godinu, pokazuje istraživanje koje su proveli portal JaTrgovac i agencija Hendal.

Isto istraživanje na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Hrvatske starijih od 16 godina, stratificirano po šest regija i četiri veličine naselja uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika, pokazalo je kako čak 37 posto ljudi pije likere.

No, rakija je prava ‘kraljica’ tog istraživanja jer je u dvije godine postotak onih koji je piju skočio s 23 na 31 posto. Slijede gin s 11 posto (4 posto manje nego prije dvije godine), viski s 11 posto (1 posto manje) te votka sa 7 posto (3 posto manje), donosi portal Danica.hr.

Homo alcoholicus

Istraživanje je pokazalo i kako jaka alkoholna pića oko 55 posto građana ispija doma, a 30 posto vani. Oko 15 posto kaže da pije podjednako i doma i vani.

Da alkohol nije tako štetan kako se na prvi pogled čini, zaključio je i National geographic u opsežnom članku autora Andrewa Curryja objavljenom prije više godina.

U tom nadahnutom tekstu biomolekularni arheolog s američkog sveučilišta Patrick McGovern (je li samo slučajno Škot?) naglašava kako je “pijenje toliko duboko ukorijenjeno u ljudskom rodu da se čovjeka može komotno zvati Homo alcoholicus”.

Alkohol je još od najranijih stadija evolucije čovjeka utjecao na kreativnost te razvoj jezika, umjetnosti, religije, društvenih veza. Konzumiranje alkohola, dakle, nema jednoznačnu i nikako samo negativnu ulogu kroz povijest. Sklonost čovjeka prema alkoholu, pretpostavljaju u National geographicu, evolucijski je napredak u odnosu na životinje.

Vino od riže

“Aktivni sastojak zajednički svim alkoholnim pićima nastaje djelovanjem kvasca: mikroskopskih jednostaničnih organizama koji jedu šećer i izbacuju ugljikov dioksid i etanol, jedinu jestivu vrstu alkohola. To je oblik fermentacije(…) Etanol potiče lučenje serotonina, dopamina i endorfina u mozgu, kemijskih spojeva koji nam podižu raspoloženje i opuštaju nas”, piše National Geographic.

Vino od riže, prema čvrstim znanstvenim dokazima, u Kini se pije barem posljednjih 9000 godina. Vinsko grožđe, kako se pretpostavlja, nastalo je podno Kavkaza u Gruziji, gdje se tisućama godina vino fermentira u glinenim ćupovima.

Otprilike 3000 godina prije Krista pak stari Egipćani imali su masovnu proizvodnju piva kojim su napajali radnike koji su gradili čuvene piramide u Gizi.

No, najstarija pivovara s kontinuiranim radom u svijetu je ona u – Njemačkoj. Još 1040. godine osnovali su je u Muenchenu benediktinski redovnici. A gdje bi drugo, uostalom.

Pravilo tri čaše

Bavarska metropola ima najveći i najpoznatiji sajam piva u svijetu (Oktoberfest) i, po skromnom mišljenju ovog autora, najbolje pivo na kugli zemaljskoj. Dovoljno je samo kušati neka od fratarskih piva koja se toče u brojnim muenchenskim gostionicama.

Da se ovo ne pretvori u odu alkoholu, valja ipak prisnažiti kako sve pohvale blagotvornoj tekućini idu samo ako se troši u umjerenim količinama.

Stari Grci, recimo, pokušavali su se držati pravila tri čaše: prva za zdravlje, druga za zadovoljstvo i treća za dobar san. “Kad ispiju treću, mudri gosti odu kući“, upozoravali su Grci.

U svakom slučaju, nikako nemojte biti kao jedan beogradski inženjer (43) koji je tijekom novogodišnje noći 2017. u poznatu kliniku VMA u Beogradu dovezen u komi, a izmjereno mu je šokantnih 14,7 promila alkohola. Barem tako tvrde beogradski mediji.

Triput vadili krv

Liječnici su mu jedva spasili život. Kasnije je srbijanskim medijima ispričao da se tijekom novogodišnjeg slavlja toliko posvađao sa ženom da je na eks popio čak četiri boce viskija.

Spasilo ga je i to što je iznimno korpulentan. Visok je dva metra i težak više od 150 kilograma. Preko noći postao je slavan jer je svojoj zemlji donio titulu svjetskog rekordera u pijanstvu.

Liječnici su za srpski Telegraf otkrili kako im je rekao da ga je žena iživicirala dok su se dogovarali oko toga gdje će na doček Nove godine i “on je počeo agresivno da pije viski za viskijem na eks. Za samo nekoliko sati popio je čak četiri litre viskija. Uz to, radi se o hroničnom alkoholičaru“.

U bolnici su mu triput vadili krv jer su isprva mislili kako je koncentracija od 14,7 promila sigurno neka greška. Medicina nema objašnjenja kako je moguće da je preživio toliku koncetraciju alkohola.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...