VEM: “Sviranje flaute spolnim organom u Supertalentu ne krši Zakon”

Vijeće za elektroničke medije (VEM) utvrdilo je da u slučaju emitiranja nastupa sviranja flaute spolnim organom u Supertalentu Nove TV nije bilo kršenja odredbi Zakona o elektroničkim medijima.

Hrvatski medijski regulator reagirao je na temelju dvije zaprimljene pritužbe zbog emisije Nove TV emitirane 5. studenoga, a odluku je donio nakon zaprimljenog očitovanja nakladnika, javljaju agencije.

Spornu točku u programu Nove TV izvela je Beatrice McQueef koja se okrenula naglavačke na dva stolca i spolnim organom zasvirala flautu.

“Otkrila sam da sa svojim tijelom mogu raditi neke stvari koje drugi ljudi ne mogu. Moj nastup može biti opasan ako padnem”, najavila je Beatrice McQueef u prilogu kojim se predstavila prije izlaska na pozornicu Supertalenta.

Hrvatski medijski regulator odlučivao i u slučaju oslikavanja slikarskog platna (muškim) spolovilom 2018., također u Supertalentu Nove TV.

“Agencija za elektroničke medije zaprimila je osam pritužbi gledatelja. Vijeće za elektroničke medije donijelo je odluku da u slučaju sadržaja emitiranog u sklopu talent showa Supertalent, koji se odnosi na nastup Brent Ray Frasera, nije bilo povrede Zakona o elektroničkim medijima kao niti Pravilnika o zaštiti maloljetnika”, poručili su iz VEM-a.

U tom slučaju, ističu u VEM-u, podnositelji pritužbi smatrali su da se radi o neprimjerenom sadržaju koji bi mogao narušiti fizički, mentalni ili moralni razvoj maloljetnika.

Vijeće je svoju odluku donijelo nakon što su stručne službe Agencije za elektroničke medije analizirale taj sadržaj i utvrdile da je nakladnik ”programskom oznakom, zvučnim upozorenjem ‘Program koji slijedi nije primjeren za osobe mlađe od 12 godina’ i kasnovečernjim terminom emitiranja poduzeo sve raspoložive mjere da maloljetnici u području prijenosa neće gledati sporni sadržaj”.

VEM je tada zaključio i da je montažom kadrova i računalnom animacijom u post-produkciji izbjegnuto eksplicitno prikazivanje spolnih organa. Uz to, nakladnik Nova TV d.d. predmetni sadržaj nije reprizirao niti u jednom drugom terminu.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...