FOTO Na rivi nova otkrića, pronađeni ostaci kuće Perlini

Radovi na parternom uređenju rive, nakon otkrića ostatak kuće Trigari iz 19. stoljeća, donijeli su i nova otkrića. Naime, u dijelu prema Rektoratu pronađen je dio palače Borelli, kao i veći ostaci kuće Perlini.

– Prošli tjedan je pronađeno više zidova kuće Perlini. Slično kao na primjeru kuće Trigari, otkrivene su tri prostorije i po svoj prilici služile su kao vodospreme. Bile su nadsvođene ciglenim svodom. Čak smo zabilježili i situaciju da su naknadno, vjerojatno početkom 20. stoljeća,  instalirali jednu česmu unutar tog prostora tako da i po tome vidimo da su taj prostor punili i pitkom vodom, rekao nam je to dr. sc. Berislav Štefanac iz Muzeja antičkog stakla u Zadru, koji provodi arheološki nadzor radova na projektu parternog uređenja rive.

Otkrio nam je i još jednu zanimljivost, a to je da su prilikom iskopa našli jedan jako lijepi ulomak baze stupa.

– Kako pratimo one stare arhivske dokumente tako da možemo pratiti i sve te palače koje su bile srušene, tako smo i kod zgrade Rektorata pronašli dio palače Borelli koja je bila na tom mjestu. Tamo prema hotelu Zagreb vidimo, prema iskopu, da je već puno tih zidova i uništeno u prošlom stoljeću tako da smo imali ovdje sreću da tako visoko uhvatimo temelje. Vidjelo smo kasnije da ipak ti temelji kasnije i nisu sačuvali na više pozicija tako da imamo sreću na ovih par lokacija da smo ipak uhvatili dijelove tih palača, otkrio nam je Štefanac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...