FOTO Odjel za pulmologiju zadarske bolnice preselio na 3. kat nove zgrade Dnevnih bolnica

– Stigao sam prije nekoliko dana iz Splita ovdje u zadarsku bolnicu na pretrage. Ne znam što bi vam rekao prije, jesam li više zadovoljan osobljem, uslugom, opremom… Ovo je nevjerojatno!, priča pacijent na Odjelu za pulmologiju dok se, na otpustu, pozdravlja s voditeljem Odjela, dr.med. Željkom Čulinom. Ni dr. Čulina ne skida osmijeh s lica jer njegov se Odjel konačno „skućio“! Puna dva desetljeća bili su podstanari na Odjelu za pedijatriju, da bi se ovih dana preselili na 3. kat nove zgrade Dnevnih bolnica.

– Preseljenje nam jako puno znači. Oduševljeni smo mi, ali i naši pacijenti. Na Odjelu je ukupno 10 soba i sve su dvokrevetne. Svaka ima svoj sanitarni čvor. Sobe su prozračne, osunčane i klimatizirane. Imaju i televizor. Sada konačno zadovoljavamo apsolutno sve visoke standarde i usuđujem se reći kako je naš Odjel pulmologije trenutno najbolji u zemlji, s ponosom nam govori dr. Tajana Vukić Jurjević.

– Iz jednog potpuno neadekvatnog, skučenog prostora, došli smo u svoju kuću!, dodaje glavna sestra Odjela, Dragana Jurlina.

– Pacijenti su dobili mnogo, no medicinske sestre su dobile najviše. Naime, svi naši pacijenti zahtijevaju obradu. To znači da smo ih mi, sestre, i po kiši, i po vjetru, morale voditi na preglede. Sada smo, pak, mostom povezani s Poliklinikom gdje se pretrage i obavljaju. Ovo je jako elegantno rješenje, nema više izlazaka i nepotrebnog gubljenja vremena, ističe Jurlina.

Ovdje na Odjelu za pulmologiju nalazi se i Ambulanta za bronhoskopiju te soba za otkrivanje poremećaja u snu, „sleep apnea“. Upravo je za ovu pretragu u Hrvatskoj duga lista čekanja. Zahvaljujući nedavno nabavljenom bolničkom uređaju za polisomnografiju naši pacijenti više neće morati putovati u druge centre. Bilo kakvi poremećaji spavanja uskoro će se moći otkriti i liječiti i kod nas. Za veljaču je planirana nužna edukacija osoblja, a potom kreće i samo provođenje pretrage.

Dakle, u našoj se ustanovi mogu ispitati kompletne plućne funkcije, čime je skrb o pacijentima podignuta na izrazito visok nivo.

Odjel za pulmologiju, kako smo naglasili, godinama je djelovao u neadekvatnom prostoru. No, to nikako ne znači da se radilo u manjem obimu. Samo kroz 2023. godinu na Odjelu je liječeno 712 pacijenata. Obavljeno je 949 bronhoskopija, a od toga su ukupno 84 novootkrivena karcinoma pluća. Uvedena je i nova dijagnostička bronhološka procedura; tehnika EBUS. Primjena endobronhijalnog ultrazvuka osigurava precizniju i uspješniju dijagnostiku tumorskih promjena u plućima. Tek je jedna ustanova, i to u Zagrebu, imala ovakvu mogućnost prije nas u Zadru. U protekloj je godini napravljeno ukupno 97 ovakvih pregleda.

Opća bolnica Zadar sudjeluje i u Nacionalnom programu za probir i rano otkrivanje raka pluća. Za probir se koriste kompjuterizirane tomografije niske doze zračenja (LDCT). Kako napominje dr.Vukić Jurjević, u sklopu Nacionalnog programa kroz našu ambulantu prođe dosta pacijenata. Otkrije se, nažalost, i dosta karcinoma. Većina je, pak, u ranom stadiju što je dobra vijest. Pacijenti su tada operabilni, s dobrim prognozama.

Sve spomenute pretrage i puno njih koje nisu stale u ove retke, na Odjelu pulmologije izvodi ukupno 6 specijalista pulmologije i dvoje liječnika na specijalizaciji. Desna ruka su im medicinske sestre, njih 12. Na Odjelu su i dvije njegovateljice. Nisu u deficitu, kažu. Ima ih sasvim dovoljno kako bi svi pacijenti dobili uslugu na vrijeme.

Na radost Odjela za pedijatriju, koji je sada na raspolaganje iznova dobio „pulmološki“dio, Odjel pulmologije sada je na 3. katu nove zgrade Dnevnih bolnica. Za sve informacije možete zvati na 023/505-139. Glavna sestra je dostupna na 023/505-616, a broj Odjelne ambulante za bronhoskopiju je 023/505-615.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...