FOTO Svečano obilježena 45. godišnjica Odjela za psihologiju

Na Sveučilištu u Zadru danas je održana svečana proslava 45. godišnjice Odjela za psihologiju. Riječ je o sveučilišnoj sastavnici čiji se nastanak prati istovremeno s početkom rada Filozofskog fakulteta u Zadru 1955. godine, kada su na tada ustrojenoj katedri predavali vanjski suradnici Anđelo Krković i Mladen Zvonarević. Sljedeće godine formira se tim u kojemu su bili osnivački zadarske Psihologije Katica Lacković Grgin i Tomislav Grgin, a s Ilijom Manenicom osnovali su Odsjek za psihologiju 1976. godine. Osnivanjem Sveučilišta u Zadru Odjel za psihologiju postaje jednom od njegovih sastavnica.

– Odjel za psihologiju suočavao s brojnim izazovima, ostajući u misiji pružanja izvrsnog obrazovanja u području psihologije. Povijest odjela svjedoči koliko su svi bili odlučni u bitki za svojim mjestom pod suncem, a posebno je velika bila hrabrost suradnika koji su radili za ratnih godina, čuvajući plamen znanja. Ovo je iznimna priča o opstanku i uspjehu odjela koji je iznjedrio izuzetne stručnjake i mlade timove, sa znanstvenom produktivnošću koja je simbol visokih standarda akademske izvrsnosti, istaknula je u pozdravnoj riječi prorektorica Sveučilišta u Zadru izv. prof. dr. sc. Lena Mirošević.

Prof. dr. sc. Ana Proroković iznijela je najvažnije trenutke iz povijesti studija psihologije u Zadru, počevši od 1955. godine do današnjih dana, kada odjel ima 24 djelatnika, nabavljenu opremu, uređen laboratorij za istraživanja i naravno vrhunske studente koji zajedno s profesorima rade na istraživanjima i izdavanju publikacija.

Pročelnica Odjela prof. dr. sc. Nataša Šimić istaknula je kako se u rasponu od tri tjedna u okviru 17. tjedna psihologije održava preko 20 aktivnosti koje svjedoče o angažmanu profesora i studenata. Zahvalila je posebno nazočnom prof. Manenici, koji je prijenosom svoga znanja omogućio razvoj odjela kakvog danas poznajemo te mu je tim povodom uručila zahvalnicu.

– Impresioniran sam ovime što sam danas imao prilike čuti o Odjelu za psihologiju i koliko se razvijao nakon mog odlaska. Vivat, crescat, floreat!, poručio je prof. Manenica.

Zahvalnice su dodijeljene i odsutnoj profesorici Katici Lacković Grgin, posthumno Tomislavu Grginu te pojedincima i ustanovama koji su zadužili Odjel: Meliti Knežević, Jagodi Gauta, Veri Šušić, Nives Barišić, Elviri Vučković, Nadeždi Deša, Tini Perović, Maji Lovrin, Božici Dušević Jordan, Esteli Perinović, Gordani Pešut, Aniti Čačić, Antici Petrić, Silvani Rakocija, Ariani Pavić, Roberti Stručić, Danijelu Perinčiću, Grozdani Biočić-Zrilić, Nikolini Žunić Miočić, Marini Milivojević, Mladenu Mavaru, Luciji Vukić, Lucijani Rupić Krstić, Ivici Medaniću, Luki Geriću, Ani Bačić, Dori Srdelić Ljubičić, Dajani Sakić Grdović, Damiru Letiniću, Lidiji Fabulić, Slavki Galić, Heidi Mičić, Jasmini Sočković, Zdravku Petanjeku i Sandri Maričić.

Pohvalnice za uspjeh na studiju dobili su: Tea Tandara, Lukrecija Kaćunko, Danijela Šimić, Jasna Duranović, Kate Musa i Anđela Kovačević.

U okviru svečanosti prof. dr. sc. Anita Vulić-Prtorić predstavila je monografiju „Pandemija i ja“, u kojoj je prikazan istraživačko-edukativni u kojem su sudjelovali studenti psihologije i njihovi prijatelji i poznanici tijekom pandemije COVID-19 u okviru kolegija Zdravstvena psihologija i Praktikuma iz psihodijagnostike na Odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru. Dobiveni rezultati sastavni su dio nekoliko diplomskih i završnih radova naših studenata te prezentacija na stručnim i znanstvenim skupovima, a za velik broj sudionika oblik međusobne podrške i način da što lakše prođu kroz to krizno razdoblje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...