FOTO U Karinu obilježena 31. godišnjica rušenja franjevačkog samostana i samostanske crkve Bezgrešnog začeća BDM

U utorak, 13. veljače 2024.g, obilježena je 31. godišnjica Dana sjećanja na razaranje Franjevačkog samostana i samostanske crkve Bezgrešnog Začeća BDM u Donjem Karinu. Svečanu euharistiju za Domovinu u samostanskoj crkvi, predvodio je fra Andrija Bilokapić vojni duhovnik. U koncelebraciji su sudjelovali gvardijan fra Petar Klarić, i još 12 svećenika iz Zadarske nadbiskupije i Šibenske biskupije

Liturgijske dijelove pjevala je klapa HRM sv. Juraj Obljetnica je počela hodnjom hrvatskih branitelja od državne ceste iznad Karina do Franjevačkog samostana u Karinu. Prije mise održano polaganje vijenaca kod samosanske grobnice, a gvardijan fra Petar Klarić molio je molitvu odriješenja za pokojne. Vijence su položili predstavnici postrojbi iz Domovinskog rata, mnogobrojne braniteljske Udruge proizišle iz Domovinskog rata, Ministarstva hrvatskih branitelja, MORH-a, MUP-a, Zadarske županije, te načelnici susjednih Općina i izaslanstva Grada Benkovca i Obrovca.

Karinski samostan iz 1429. g. hrvatski je spomenik kulture nulte kategorije, jedan od 122 sakralna objekta u sastavu Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu koji je bio srušen u  agresiji pobunjenih Srba  na Hrvatsku. Kao odmazdu za doživljeni poraz u oslobodilačkoj akciji Maslenica, pobunjeni Srbi   srušili su  taj samostan i crkvu 13. veljače 1993. g. To je bilo najveće razaranje u šeststoljetnoj  povijesti toga samostana,  koji je najstariji od njih petnaest u sastavu te Provincije i uvijek je imao veliku duhovnu, kulturnu i nacionalnu ulogu. Godine 2006. na Gospu od Anđela 2. kolovoza samostan je blagoslovljen, crkva je posvećena, stavljena u službu Bogu i hrvatskom narodu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...