Grad Zadar dobio 43 milijuna eura za provedbu ITU mehanizma, tehnički proračun kamen spoticanja

Sporazumom o financiranju Tehničke pomoći u provedbi ITU mehanizma za Urbano područje Zadra, potpisanim u današnjoj radnoj posjeti ministra regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlića, Grad Zadar na raspolaganje je dobio 43 milijuna eura.

– Jedan vid decentralizacije u vidu europskih sredstava je dozvoljavanje gradovima da odlučuju o sredstvima i mogućnostima ulaganja iz europskih fondova. Upravo najveći iskorak je postignut s realizacijom ITU mehanizma gdje smo omogućili gradovima da svako središte županije dobije svoj ITU grad sa 680 milijuna eura i s nikad većim izdvajanjima i sredstvima kojima će se zapravo pokrenuti jedan investicijski ciklus u državi gdje se gradovi smatraju predvodnicima razvoja, motorima razvoja županija, ali i cijele Hrvatske i onima koji će omogućiti jedan ujednačen regionalni razvoj svih krajeva Hrvatske, kazao je Erlić.

Uz ova 43 milijuna eura Zadar će, kazao je Erlić, postati još zeleniji i tehnološki napredniji grad s nizom projekata koje je gradska uprava pripremila u skladu s njihovom Strategijom razvoja urbanog područja koja će se realizirati u ovim i sljedećim godinama. Uskoro će krenuti i prvi natječaji, no da bi se spomenutih 43 milijuna eura moglo adekvatno trošiti i realizirati, potrebno je zadovoljiti određene proceduralne kapacitete pa je u svrhu što bolje učinkovitosti danas dodijeljeno i 691.000 eura tehničke pomoći Zadru kao ITU jedinici.

Da je ovo za Zadar velika prilika, nema dvojbe, no tehnički proračun koji je trenutno na snazi kamen je spoticanja na putu realizacije brojnih nadolazećih projekata, mišljenja je ministar Erlić.

– Proračun je sad u standby modu, a to nam onemogućava razvojno planiranje i ograničava realizaciju europskih projekata. Svaki od ovih projekata koji dođe tijekom godine trebalo bi ubacivati, da se tako izrazim, u proračun – takva fleksibilnost je nemoguća zbog proračuna koji je u takvom načinu djelovanja, kazao je Erlić poručivši kako se duboko nada da će se ovakva situacija što prije riješiti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...