Gradonačelnik Dukić: “Nema više prostora za ucjene, ono za što me briga je proračun”

– Ja manevarskog prostora više nemam, a ne bih im ga više ni dopustio!, rečenica je koja rezimira današnju konferenciju za medije zadarskog gradonačelnika Branka Dukića povodom odluke Ministarstva financija kojom je utvrđeno da je proračun za 2024. nezakonit te da je time blokada proračuna osnovana.

Naime, odluka je stigla jutros kojom je i službeno utvrđena neusklađenost Proračuna Grada Zadra za 2024. godinu sa Zakonom o proračunu.

– Najgore je ponavljati istu vlastitu grešku. To je neprihvatljivo i uvijek s dodatnim štetnim posljedicama. Za drugu istu grešku nema opravdanja!  A većina u Gradskom vijeću koju su činili SDP, nezavisna lista Enija Meštrovića i Akcije mladih je upravo to napravila drugu godinu za redom, kazao je uvodno gradonačelnik Dukić.

Posljedice višegodišnje

Na konferenciji je zapravo ponovno dao rezime svega učinjenog od njegove strane kako bi se izbjegla ova situacija.

– Nakon što su im izvršeni svi njihovi proračunski prijedlozi i amandmani za prethodnu godinu koje je bilo moguće izvršiti, predložio sam im donošenje sljedećeg zajedničkog proračuna. Neki su se odazvali, a neki niti to. Oni koji su se odazvali su se brzo i predomislili i odustali. Onda smo, uz velike napore, uspjeli osigurati zakonite izvore financiranja za nabacane amandmane pa su se i oko njih predomislili. I kad su trebali donijeti odluku o zakonitom proračunu su se još jednom predomislili. Zadnja su im obrazloženja nedonošenja proračuna bili grafit i prostorni plan. A to se ne uvrštava u proračun! Ako misle da je njihova obveza doći na sjednicu i donositi odluke bez odgovornosti i mimo zakona, u krivu su. Ako misle da je njihovo vijećničko pravo ne sudjelovati u radu, neka ga koriste. Ali moraju biti svjesni posljedica svog ležanja na kauču. Jer ovaj proračun ne pripada meni niti gradskoj upravi, ovo je proračun građana Zadra! Ima li još netko u ovom gradu tko vjeruje njihovim tvrdnjama kako se s blokiranim proračunom neće dogoditi ništa loše! Tko uopće od njih samih vjeruje u takve tvrdnje?, rekao je Dukić.

Prema njegovim riječima, posljedice ovog bit će višegodišnje:

– Bez zakonitog proračuna održavat ćemo javne funkcije, pozavršavati započete projekte i zbrajati dugoročne štete. A one se broje u desecima milijuna eura – od već osiguranih 10 milijuna eura za nove vrtiće do 43 ugovorena milijuna za projekte iz nove ITU omotnice. Da ne spominjem nemogućnost stabilnog provođenja postupaka financiranja udruga u sportu i kulturi, socijalnoj skrbi i zdravstvu; uređenja javnih prostora; izgradnje infrastrukture. Smanjit će se javne investicije, to preliti na realni sektor. Najgore, kad završimo započeto, nećemo imati nove spremne projekte još bar godinu dana. Ako ne čuju mene, sigurno će čuti građane o posljedicama ovakvog njihovog političkog rada. To je ekipa koja ne govori ništa o razvojnim politikama, socijalnim i gospodarskim programima, komunalnim projektima. Ne govore ništa o budućnosti i razvoju Zadra. U jednoj rečenici, to je ekipa koja svim svojim srcem Zadru želi recesiju, destrukciju i blokadu. Procedura im je jasna, već su je prošli lani. Imaju prijedlog proračuna, zakonit je i konkretan sa svim njihovih željama. Mogu ga usvojiti ili čekati proljeće 2025. godine.  Ja manevarskog prostora više nemam, a ne bih im ga više ni dopustio!

EU projekti su izuzeti iz blokade, odnosno zaštićeni u ovakvim situacijama, no gradski pročelnik za financije Ivan Mijolović pojasnio kako svaki od njih zahtjeva domaću komponentu, odnosno udio lokalne samouprave što se u situacije proračunske blokade ne može osigurati.

– Međutim, kod svakog EU projekta traži se domaća komponenta, odnosno naš vlastiti udio. Kao što znate, Odluka o nužnim rashodima, mi smo što se tiče vlastitog udjela i što se tiče trošenja tih sredstava, na jednoj četvrtini 2022. godine što je već u ovom prvom kvartalu bilo utemeljeno na odluci o nužnim rashodima na nivou 9,6 milijuna eura za prvi kvartal. Budući da se tu radi o znatnim sredstvima, kako iz ITU mehanizma tako i gradnji vrtića iz NPOO-a, mi to jednostavno u trenutku odluke u nužnim rashodima ne možemo konzumirati jer nam je domaća komponentna jako mala jer se temelji na toj odluci. Znači, ne možemo trošiti više nego što smo trošili 2022. godine vlastitog udjela. Imamo gradnju četiri vrtića gdje bi po kvartalu trebali otprilike vlastitog udjela od 800 tisuća do milijun eura osigurati za jedan vrtić. ITU mehanizam je na 15 posto vlastitog udjela, što je isto jako teško osigurati u ovom trenutku. Sve iziskuje tu vlastitu komponentu koja se temelji na 1/4 2022. godine.  Nastojat ćemo biti optimalni, ali u ovom trenutku što se tiče EU sredstava možemo računati eventualno o gradnji jednog vrtića tijekom Odluke o nužnim  rashodima, ništa više od toga, navodi pročelnik.

Na potezu Gradsko vijeće

Podsjetio je i na podatak da su 29. prosinca prošle godine ponudili rješenje za sve amandmane koji su proglašeni i od strane Ministarstva nezakonitim, ali nije bilo dovoljno sluha od većine vijećnika da se izglasa proračun.

– Dovoljan je jedan amandman da je proračun nezakonit, odnosno da nije u ravnoteži, napomenuo je.

– Ono što očekuje imate predsjednika Gradskog vijeća, imate većinu u Gradskom vijeću koju imaju, na njima je da dalje rukovode što bi oni htjeli. Mislim da više nema prostora za njihove uvjete i ucjene, taj dio smo prošli. Na nama je da sad ovaj, nikad veći, proračun Grada Zadra od 122 milijuna eura, dovedemo u poziciju da možemo normalno razgovarati za budućnost grada Zadra, odgovorio je gradonačelnik Dukić na pitanje što očekuje od gradske oporbe.

No, neće se, kaže, više vraćati na temu grafita jer jedino što ga je briga jest taj proračun i stoga više neće pristati ni na kakve ucjene. Što se tiče zahtjeva Kluba vijećnika Enija Meštrovića o promjenama u prijedlogu izmjena Prostornog plana, što je bio njihov uvjet, Dukić kaže kako je Plan donijela struka i nitko ne može utjecati na njega.

– Prostorni plan će doći na Vijeće obzirom na veliki broj primjedbi, to će doći možda u petom ili šestom mjesecu, i pitanje je hoće li onda proći. A on to uvjetuje za proračun. Malo se osvijestite, i on se treba osvijestiti. To je sasvim nebitno i nerelevantno pitanje za proračun, zaključio je gradonačelnik na kraju svog obraćanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...