KAD ĆE MUZEJ ZADARSKE KOŠARKE? Krešo Butić: “Muzej bi trebao biti ispred izložbe zmija, guštera ili dinosaura!”

Krešimir Butić (48) voditelj je projekta Muzeja zadarske košarke. Našli smo ga kako slaže nove materijale, građu, za prostor budućeg Muzeja – koji još u gradu košarke Zadru – nije zaživio.

– Izašlo je u medijima da Tankerska plovidba nije zainteresirana za objekt tzv. menze – u kojoj su trebali biti Muzej zadarske košarke, restoran, ali i prostorije Kluba. Idemo sada prema drugim lokacijama. Prva i osnovna lokacija jest u sklopu dvorane Krešimir Ćosić – direktor ŠC Višnjik Denis Karlović je to podržao. Nastojimo naći prostor koji je adekvatan – odluka je na ŠC Višnjik hoće li Muzej biti u sklopu Press centra ili VIP-a. U cijelu priču oko Muzeja zadarske košarke uključen je i Grad Zadar i gradonačelnik Branko Dukić, govori Butić i nastavlja:

– Objekt stare menze je u derutnom stanju. Već je bio gotov idejni nacrt kako bi taj novi objekt trebao izgledati, ova derutna zgrada bi se rušila, radila bi se nova zgrada s katom ili dva više. Čak mislim da još nije isključeno da Muzej zadarske košarke bude na mjestu gdje je stara menza, Krešo je emotivno dodao:

– Pun sam optimizma, ali sve se otegnulo. Kada će se otvoriti Muzej zadarske košarke – ovisi o Gradu Zadru i ŠC Višnjik, odgovorio je i gdje čuva sve te silne dresove, slike, pehare i ostale vrijedne stvari iz bogate prošlosti KK Zadar:

– Na sigurnom mjestu. Ključ imam. Ima dosta stvari – preko tisuću eksponata! Što se mene tiče – Muzej se može otvoriti već sutra. Samo neka odrede mjesto gdje će biti. Košarka je u Zadru više od sporta. Spomenik je to nulte kategorije. Iako mogu reći da ovaj grad, možda, ima i prioritetnijih stvari. Primjećujem puno problema u gradu koje vape za pomoć – tako da ne bi sebe stavio na prvo mjesto, Butić je dodao kako mu neke stvari nisu jasne:

– Kada preko ljeta u Gradskoj loži vidim izložbu zmija, guštera ili škorpiona. Kad vidim kod “Pet bunara” izložbu dinosaura – smatram da bi Muzej zadarske košarke trebao biti ispred toga! Svi veliki klubovi imaju svoj Muzej. Split ima Žuti salon, Cibona Muzej Dražena Petrovića, a mi smo nekako – što ja znam. Najgori smo sami sebi. Svugdje nas “gotive” – a nema s kim nisam kontaktirao, pogotovo kada spomenem KK Zadar i Krešimira Ćosića. Nevjerojatno je kako nas ljudi koji su sa strane poštuju, za kraj nam je poručio:

Nadam se da se ubrzo vidimo u prostoru budućeg Muzeja zadarske košarke, zaključio je Krešimir Butić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...