Promjene oko izdavanja osobne iskaznice, zahtjeve će se moći podnijeti u bilo kojoj postaji, plaćanje karticom

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić rekao je u srijedu u Saboru kako će izmjena Zakona o osobnoj iskaznici omogućiti građanima da zahtjev za izradu ili produljenje osobne iskaznice podnesu u bilo kojoj policijskoj postaji, neovisno o mjestu prebivališta, prenose agencije.

“Zakonom bi se trajno ukinula mjesna nadležnost prilikom izdavanja osobnih iskaznica. Time će se građanima olakšati dobivanje dokumenta, a posljedično će se rasteretiti policijske uprave u kojima se podnosi veliki broj zahtjeva, jer će građani imati mogućnost odlaska u druge postaje koji imaju manji broj stranaka”, kazao je Katić predstavljajući zakonske izmjene.

Prema dosadašnjem zakonu, zahtjev za izdavanje osobne iskaznice mogao se predati samo u policijskoj postaji u mjestu prebivališta ili boravišta. Međutim, nakon proglašenja kraja epidemije covida-19 u Hrvatskoj, naglo je porastao broj istih zahtjeva, dodao je Katić. Tako je u 2023. godini predano oko 1,160.000 zahtjeva dok je godišnji prosjek između 2016. i 2019. bio oko 600.000 zahtjeva.

Stoga je MUP iskoristilo mogućnost i privremeno ukinuo mjesnu nadležnost za izdavanje osobne iskaznice od konca srpnja prošle godine. Ta mjera je dala pozitivne rezultate, a sada se uvodi u zakon”, pojašnjavao je državni tajnik.

Mjesna nadležnost već je ukinuta za izdavanje putovnice i vozačke dozvola, a sada se proširuje na osobne iskaznice. Nadalje, izmjenom zakona također je omogućeno plaćanje naknade karticom ili mobilnim bankarstvom, a građani koji su u zadnjih pet godina izradili elektroničku osobnu iskaznicu ili biometrijsku putovnicu, ne trebaju donijeti novu fotografiju.

Međutim, zahtjev za izdavanje osobne iskaznice neće biti moguće podnijeti preko sustava e-građani.

”Zbog sigurnosnih razloga postoji potreba da građani u određenom razdoblju osobno pristupe da bi se utvrdio njihov identitet. Nema puno onih koji zlorabe sustav, ali to su opasni slučajevi i mogli bi dovesti do ozbiljnih sigurnosnih ugroza”, odgovorio je Katić na upit HDZ-ova zastupnika Darka Sobote.

”U 21. smo stoljeću, podržavamo sve što ubrzava procese u administraciji. Isto tako, predlažemo da se građanima omogući da vide koja je policijska uprava zatrpana zahtjevima, a gdje mogu očekivati najbržu realizaciju”, kazala je Marijana Puljak (klub Centra, Glasa i Stranke s imenom i prezimenom).

”Podržat ćemo zakon jer doprinos većoj komociji naših sugrađanima i omogućuje im da imaju manje troškova. No, smatramo da bi bilo dobro da se što više kvalificiranih certifikata stave na osobne iskaznice, da se ne troši novac na izdavanje zasebnih službenih iskaznica”, rekao je zastupnik kluba Socijaldemokrata Željko Pavić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...