U petak i subotu u velikoj dvorani na Višnjiku Zadar Wine Festival, očekuje se stotinjak izlagača

Vinskih manifestacija nikad dosta, pa će tako svi vinoljupci imati priliku uživati u plodovima zadarskih, ali i hrvatskih vinarija, već u petak i subotu, 23. i 24. veljače od 14 do 20 sati u velikoj dvorani Krešimir Ćosić gdje će biti održan Zadar Wine Festival.

Naim, ova se već poznata vinska manifestacija seli iz pomoćne dvorane u veliku što najbolje govori o tome koliko je poraslo zanimanje među izlagačima za dolazak u Zadar. Kako je danas na predstavljanju programa naglasio organizator Ivan Stiblik, sve je veći interes među vinarima, ali i distributerima pa ćemo, tako, imati priliku kušati vina iz desetak zemalja. Upravo zbog ogromnog broja izlagača, Zadar Wine Festival postao je jedan od najvećih vinskih festivala u Dalmaciji, ali i najveći izvan Zagreba koji okuplja vinare iz cijele Hrvatske.

– Očekujemo stotinjak izlagača, neka završna brojka će biti danas popodne definirana. U tih stotinjak bit će šest izlagača destilata, osam štandova distributera i ostalo su hrvatski vinari koji se dolaze predstaviti samostalno. Zašto je svima Zadar interesantan da se i oni žele predstaviti ovdje i da žele posjetitelji doći? Geografski svi znamo kako je Zadar postavljen, pozicioniran i kao grad u Dalmaciji i udaljenošću od ostatka Hrvatske. Bitni smo u segmentu turizma, posjetitelja i prodaje vina i ono što mene veseli svake godine se javlja novih mladih vinara koji tek izlaze na tržište, a žele doći i žele se predstaviti u Zadru i to govori o važnosti Zadra kao pozicije gdje oni vide svoju mogućnost prodaje proizvoda i s druge strane kvaliteta festivala vina jer svi znamo da i njih sve to košta i financijski i vremenski, a opet su spremni doći, naglasio je Stiblik.

Obzirom da je događaj preseljen u veliku dvoranu na Višnjiku, to je organizatoru otvorilo neke mogućnosti da prostor drukčije popuni.

– Jedan dio dvorane bit će Food corner gdje će biti postavljena četiri paviljona gdje će se predstaviti zadarske firme koje se bave preradom i proizvodnjom ribe, to su Marfish i Maricommerce gdje će oni sa svojim šefovima Sašom Beganom i Tomislavom Karamarkom pripremati određena jela. Imat ćemo jedan segment u suradnji s Martinom Pernar gdje ćemo imati mogućnost kušati različitih stilova sireva i pršuta, odnosno tasting pršuta i sira. Predstavit će se i zadarski kraft pivari. Ovo je festival vina, ali i piva je segment gastronomije pa smo odlučili dati priliku i zadarskim kraft pivarima da ih tržišta upozna i oni upoznaju tržište. Jedan je paviljon u suradnji s tvrtkom Iva iz Zagreba koja distribuira Riedel čaše pa će biti mogućnost radionica tasting različitih vina i različitih čaša, da se probamo malo maknuti od onog čaša za crno i čaša za bijelo vino, najavio je organizator.

Tijekom dva festivalska dana bit će održane još tri radionice, dok ih je pet već održano kao najava festivala. Jedna će biti s vinima i vinarima Zadarske županije u suradnji s Udrugom vinara Zadarske županije, koju vodi Marina Pavlović. Jedna je radionica s vinima u dogovoru s Udruženjem Bregovita Hrvatska i jedna je radionica Premium destilata.

Oba dana, od 14 do 16 sati, bit će prilika i za kušanje kamenica i pjenušaca, u suradnji s Maricommercom i hrvatskim odabranim pjenušcima za početak dana, a kuhari će svoja jela pripremati od 16 do 19 sati. U samoj dvorani neće biti glazbenog programa, ali će navečer, nakon festivala, biti druženje ispred dvorane.

Ovu manifestaciju godinama podržava i Turistička zajednica grada Zadra.

– U sljedećih nekoliko dana imat ćemo tri vinske manifestacije i to je super interesantno. Zadar je po meni logični centar zbivanja jer ovdje se radi o predstavljanju vina na nivou Hrvatske, pa i Slovenija je spomenuta, a mi smo tako pozicionirani da je do nas lako doći. Što se tiče samih vina, imamo zaleđe gdje ima prostora za još puno kvalitetnih vinara i Turističkoj zajednici je uvijek interesantno podržati ovakvo događanje, ne samo što se događa van sezone tako da je ovo hvalevrijedni projekt i što se događa u jako interesantnom periodu godinu i što okuplja vinare na nivou cijele Hrvatske, što na određeni način skreće pažnju na Zadar kao super interesantnu destinaciju i općenito regiju. I, naravno, kad dođu posjetiti festival, neće ostati samo jedan dan već i dva dana i vjerujem da će i ugostitelji i iznajmljivači biti zadovoljni, rekla je, između ostalog direktorica gradske TZ, Iva Bencun.

Martina Pernar iz Udruge proizvođača paškog sira najavila je kako se ova udruga također predstaviti na Zadar Wine Festivalu. Bit će organiziran i kušanje, ne samo paškog već i drugih sireva.

– Mi smo upravo u sezoni proizvodnje paškog sira od siječnja do kraja lipnja i to je vrijeme kada paški sirari imaju najviše posla i još tog mladog sira nema, moramo još malo pričekati. Ali imat ćemo priliku probati pašku skutu čija je sad sezona, najavila je Pernar.

Vinska predavačica i poznavateljica vina Manuela Plohl napomenula je kako se zadarska vinska scena ubrzano diže, kao i sama regija  koja je u strašnom uzletu.

– Nazvala bih to dalmatinskim dišpetom, Zadarski vinari su se nosili s mnogim nedaćama nakon rata i teških vremena u Hrvatskoj, no nekako su se uspjeli uzdići kao feniks iz pepela i vrlo brzo kročiti na tu jednu respektabilnu vinsku scenu Hrvatske. U biti u ovom trenutku ima još puno posla pred zadarskim vinarima, ali u ovom trenutku, posebice s tom brojkom ekološkog vinogradarstva gdje se zadarski vinari strahovito ističu. Za usporedbu, od nekih 30-ak vinarija, desetak ih je čak ekološkog karaktera s eko europskom i hrvatskom markicom, što je značajan podatak za jednu regiju i samim tim svrstava je u sam vrh ekološke proizvodnje u Hrvatskoj. Zadarska vinska scena se istaknula kao regija koja se nametnula kao jedna od najboljih proizvođača internacionalnih vinskih sorti kao što su cabernet sauvignon, merlot i syrah. Mi smo praktički izvorište vina tih sorti na ovom području, naglasila je Plohl.

Jedan od tih ekoloških vinara je Vedran Vinketa, vlasnik male obiteljske vinarije iz Nadina koji je epicentar ekoloških vinara. On će se sa svojom vinarijom po treći put predstaviti na Zadar Wine Festivalu.

– Mi u Nadinu često znamo reći da je od tako dobre sirovine teže proizvesti lošije vino nego vrhunsko, pa donekle se slažem s tim. Interes svakog vinara je uvijek proizvesti što bolju kapljicu iz godine u godinu. Naravno, jedno su želje, a drugo su realnosti, svaka godina ima svoje pogodnosti i nepogodnosti tako da je to jedna zahtjevna utakmica od početka do kraja, ali s tehnologijom, znanjem, trudom i radom može se sve to prevladati da bi se proizveo što kvalitetniji proizvod i prezentirao se na ovako jednom festivalu kao što je Zadar Wine Festival. To je prvi kontakt s potrošačima u promotivne svrhe, to je jako bitan segment, posjetitelji mogu kušavati sva ta vina, sami vinari imaju priliku procijeniti gdje su njihova vina u odnosu na ostala i to je jedan dobar event i ako ste u tome, onda možete polučiti jako dobar rezultat, smatra ovaj vinar.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...