Zadarska županija preuzela rješavanje dijela predmeta državne imovine

U Domu Zadarske županije potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić te ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić održali su radni sastanak sa županom Zadarske županije Božidarom Longinom, gradonačelnikom Zadra Brankom Dukićem i načelnikom Općine Poličnik Davorom Lončarom.

U sklopu radnog posjeta Zadarskoj županiji, ministar Bačić uručio je županu Longinu odluku kojom će Zadarska županija od Ministarstva preuzeti rješavanje 246 predmeta, temeljem novog Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske.

Ministar Bačić iskazao je uvjerenje da će se u narednom razdoblju ubrzati raspolaganje državnom imovinom.

– Ministarstvo decentralizira upravljanje nekretninama na razini županija, središta županija i pet velikih gradova koji nisu županijska središta. Umjesto jedne državne uprave, sada će to raditi 46 upravnih odjela te sam uvjeren da će se brže i ažurnije upravljati tim predmetima. Ovo je korak u dobrom smjeru, ka daljnjoj decentralizaciji, koji vodi prema ojačavanju jedinica lokalne i regionalne samouprave. Ako se pokaže da je ovo dobro, a uvjeren sam da hoće, slijedi nam daljnja decentralizacija i podizanje limita u upravljanju imovinom, najavio je ministar Bačić te napomenuo da su do sada sredstva od prometa nekretninama bila prihod proračuna, a po novome će se dijeliti i to na način da će 60 posto ići državi koja je vlasnik, a po 20 posto županiji i jedinici lokalne samouprave.

– Ovih 246 predmeta fizičkih i pravnih osoba samo je dio od ukupno 1500 predmeta koliko će ih preuzeti Zadarska županija. Pripremili smo se u proteklom razdoblju i spremno dočekujemo ovaj posao koji je pred nama. Neke djelatnike smo zbog toga preraspodijelili, a otvorili smo i mogućnost zapošljavanja do 8 novih djelatnika koji bi trebali raditi na rješavanju predmeta državne imovine, istaknuo je župan Longin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...