Dukić: Političke strukture u Gradskom vijeću neka vijećaju i debatiraju, mi ćemo otvoriti i pokrenuti Centar za mlade!

Svi znate da je ovaj prostor gotov već dvije godine. Zamolio bih vas ako možete slikati kako izgleda ta dvorana, odnosno što znači biti dvije godine bez korisnika. Čitali smo u medijima razne interpretacije, odnosno bespredmetne i bespotrebne polemike oko Centra za mlade, ali ono što je bitno naglasiti jest činjenica da smo iz fokusa izgubili bit čemu Centar za mlade služi te smo s tim svi zajedno izgubili povjerenje mladih. Svi znate da nemamo proračun, a kada nemate proračun, ne može se ni osnivati ustanova koja bi njim upravljala. Pripremili smo svu potrebnu dokumentaciju za interijer samog Centra za mlade koji će, vjerujem, ići na natječaj Ministarstva kulture. Radi se o 2,5 milijuna eura koji se tiče samog opremanja, odnosno cjelokupnog interijera i opreme. Ovom prigodom zahvaljujem i našem Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade koji će također sponzorirati i jedan coworking prostor za radionice. Vjerujem da će Centar uskoro otvoriti vrata svim korisnicima, bez obzira imamo li osnovanu ustanovu ili ne, a njezino osnivanje ide svojim tijekom. Političke strukture koje su u Gradskom vijeću neka vijećaju i debatiraju, ali mi ćemo otvoriti Centar i pokrenuti ga, riječi su zadarskog gradonačelnika Branka Dukića nakon što je prostorije Centra za mlade obišao u društvu državne tajnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Željkom Josić i svojim najbližim suradnicima.

Nakon radnog sastanka i kratkog obilaska prostorija Centra za mlade državna tajnica Josić ukratko je opisala razloge svoje posjete Zadru te sastanka s gradonačelnikom Dukićem. Izrazila je veliko zadovoljstvo što sudjeluju u projektu Centra za mlade u Zadru koji je i najveći centar takvog tipa u Hrvatskoj.

– Iako ovdje postoji niz različitih problema, meni je drago da se uz Grad Zadar uključila i Zadarska županija kako bi omogućili mladima na ovom prostoru da imaju svoj prostor za druženje, provođenje određenih društvenih aktivnosti i sl.  Ako pogledate sami prostor unutra, on nije predviđen samo za to, nisu tu samo radionice, to su i velike konferencijske koncertne dvorane, prostori koji su otvoreni za provođenje različitih programa, za udruge mladih i za mlade koji su nama kao uredu iznimno bitni, istaknula je Josić.

Najavila je u ime Središnjeg državnog ureda kako će učiniti prvi korak koji bi trebao potaknuti otvaranje ovog prostora kako bi ga mladi konačno mogli koristiti. Smatra da je novac uložen u centre ovakvog tipa zapravo novac uložen u naše mlade.

– U Zadru koji se doista velikom brzinom razvija, imate veliki broj mladih ljudi, Sveučilište i imate kome otvoriti taj prostor. Šteta je da prostor stoji zatvoren i da ga se ne koristi. Sada smo ga kratko obišli i rekla bih da su dvije godine izgubljene bespotrebno. Zgrade se obnavljaju i stavljaju u funkciju za ljude, oni ih moraju koristiti. Ovakvi centri ne smiju biti kamen spoticanja u smislu politikanstva ili populizma. Centar za mlade je namijenjen vašim mladima, našim mladima, mladima u Republici Hrvatskoj i zato je i u Zakonu o savjetima mladih otvoren prostor da upravo lokalna i regionalna samouprava imaju mogućnost osnivanja takvih centara. Zašto? Zato što smo vidjeli da se naše udruge koje su i registrirane kao centri za mlade financiraju i ne mogu se trajno održavati, a ovo je način gdje se omogućuje i njima da funkcioniraju, da provode svoje programe, ali uz aktivno sudjelovanje i lokalne, odnosno regionalne samouprave, zaključila je Josić.

Dakle, zbog rokova i razvidnog propadanja prostorija koje stoje neiskorištene Grad ima intenciju prostore Centra u najkraćem roku staviti mladima na raspolaganje. Gradonačelnik Dukić je pojasnio kako će stručne službe gradske uprave do osnivanja ustanove, obavljati nužne poslove te biti servis korisnicima u njihovim prostorima kako bi im omogućili nesmetano obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Što će od svega biti vidjeti ćemo već na novoj sjednici Gradskog vijeća zakazanoj za 26. ožujka gdje bi se Centar za mlade trebao naći kao jedna od točaka Dnevnog reda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...