S KIM HDZ IDE NA IZBORE? Čulina, Erlić, Bilaver, Brižić i Šarić glavni su kapitalci liste

Jeste li ikad čuli za Drinu Bešenić? Ne brinite ako niste, nije ni većina HDZ-ovaca. Iako su je stavili na listu prijedloga kandidata iz Zadarske županije, riječ je o osobi za koju jedva da su čuli i njihovi članovi. No, izvjesna Bešenić na listi je prijedloga koju županijski HDZ šalje središnjici u Zagreb jer očito moraju popuniti zakonom propisan broj žena na listama.

Govoreći  o ženskoj kvoti, treba napomenuti još jedno veliko iznenađenje liste, ali na žalost, ne ono pozitivno – Nikolinu Baradić. Naime, kada smo krajem prošle godine radili analizu aktivnosti saborskih zastupnika iz Zadra, Baradić je bila na dnu ljestvice zastupnika iz 9. jedinice, ali i ukupne liste svih hrvatskih zastupnika.

Prema saborskoj statistici, HDZ-ova zastupnica prošle je godine imala – jednu jedinu  raspravu. Srećom,  u replikama je bila nešto bolja te nakupila njih 51, kao i 10 odgovora na replike. Mlada zastupnica u Saboru se očito nije snašla, što je donekle razumljivo zna li se da  nije niti bila predviđena za Sabor, već je na listu ušla kao zamjena Božidaru  Kalmeti koji se, kao podrška svojoj stranci, kandidirao zadnji na listi.

Da bude gore, na parlamentarnim izborima 2020. ostvarila je katastrofalan rezultat s tek  631 preferencijalnim glasom, što je bio jedan od najgorih rezultata HDZ-ove liste ikad. Tko je onda odlučio povjeriti joj još jedan mandat?

Vidjet će se što će o tome reći centrala, a tu je i slabo poznata Matea Bakmaz, kćer HDZ-ove gradske vijećnice i ravnateljice Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Marjane Bakmaz, te niz drugih javnosti potpuno nepoznatih ljudi. Bit će zanimljivo pratiti kako će Središnjica reagirati na imena za koja sigurno ni oni nisu čuli, a kamoli svekolika javnost koja bi trebala za njih glasovati.

I sada dolazimo na stranačke kapitalce. Za razliku od anonimusa, tu su HDZ-ovi lavovi koji su stranci svih ovih godina osiguravali rejting donoseći im i prijeko potrebu karizmu kao nešto što najbolje prolazi među biračima. Iako je malo aktivan u politici, ovdje ponajprije treba spomenuti ravnatelja zadarske Opće bolnice, Željka Čulinu, kojega je zadarska javnost već odavno prepoznala i kao vrsnog stručnjaka i još boljeg čovjeka. O njegovoj profesionalnoj i osobnoj karizmi zapravo najbolje govore rezultati izbora za Županijski odbor HDZ-a 2020. godine kada je Čulina s čak 181 glasom svojih kolega bio apsolutni pobjednik.

Ne bez karizme je i mladi HDZ-ov lav Šime Erlić, ministar EU fondova, kojemu se, s obzirom na njegov ugled, i dalje smiješi svijetla budućnost. Naime, imenovanjem za ministra u ovako ranim godinama, za Erlića se zaista može reći da je već ostvario meteorski politički uspjeh. Tu je i državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver koji je napravio jako puno toga za zadarsku prometnu infrastrukturu.

I sada dolazimo do dva nova imena na listi prijedloga, a nova zbog samog uvrštenja, ali javnosti naše županije itekako poznata – načelnika Preka Jure Brižića i Zemunika Ivice Šarića. Naime, ono što zadarski članovi Vlade na nacionalnom nivou rade za Zadar, to bi se u mikropolitici moglo reći za ovo dvoje HDZ-ovih načelnika.

Naime, Jure Brižić u svim mjestima općine Preko napravio je jako puno  za revitalizaciju otoka, osobito na području demografije, dajući brojne oblike potpore mladim obiteljima i studentima. Mladi Prečanin jedan je on onih koji malo priča, a puno radi, što je i stranka prepoznala svrstavajući ga među kandidate kojima želi pokriti otočni dio županije. Uđe li Brižić u Sabor, bit će to velik korak naprijed i otočanima za koje će se u parlamentu moći još jače boriti.

Načelnik Zemunika, Ivica Šarić, isto to napravio je i u ruralnom dijelu županije pretvarajući jedno od najzapuštenijih mjesta zadarskog zaleđa u atraktivno mjesto poželjno za život, ali i sve privlačnije turistima. Nije, naravno, ovaj napredak Zemunika samo Šarićeva zasluga, mnogi prije njega radili su na gospodarskom i infrastrukturnom razvoju Zemunika, no Šarić je u svom mandatu dao onaj tako potreban “touch” da mjesto postane svima poželjno za život.

I na  kraju nam, nakon što je lista prijedloga otišla na stol Andreju Plenkoviću, ostaje sačekati tko će od ponuđenih 17 imena doista predstavljati HDZ Zadarske županije u 11. sazivu Sabora RH, odnosno tko će biti sretnici koje će rukovodstvo stranke prepoznati kao političke kapitalce koji će im donijeti najviše glasova u 7. i 9. izbornoj jedinici.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...