ŠUTNJA U SDP-u Zašto su u 9. jedinici kandidirali Juru Zubčića koji je napustio politiku?

Ime bivšeg predsjednika Županijskog odbora SDP-a Jure Zubčića na listi prijedloga kandidata za 9. izbornu jedinicu mnoge je iznenadilo s obzirom da je Zubčić još 10. prosinca prošle  godine podnio ostavku. Zubčić se prije tri mjeseca povukao ne samo s mjesta šefa SDP-a, već je stranci na raspolaganje dao i mandat u Županijskoj skupštini.

Zašto su člana koji je napustio sve svoje stranačke funkcije i potpuno se povukao iz politike sada stavili na listu prijedloga kandidata za Sabor?

Ovo pitanje postavili smo predsjednici ŽO SDP-a, Vedrani Mišković, a za komentar smo zamolili i samog Zubčića. Međutim, dok se Zubčić opravdao osobnim razlozima, Mišković nam na to pitanje nije odgovorila apsolutno ništa. A pitanje je bilo – je li logično da je Zubčić na listi, a povukao se sa svih funkcija?

Ili Mišković ne zna zašto je politički umirovljenog Zubčića stavila na listu prijedloga za 9. jedinicu ili je razlog njezine šutnje u nečem sasvim  drugom, ali što god da je u pitanju, nije to dobra reakcija jer otvara prostor sumnji kako se organizacija teško snalazi u ovo važno predizborno vrijeme.

Naime, za pretpostaviti je kako su Zubčića na listu prijedloga stavili zbog njegova rejtinga s obzirom da je bio jedan od najpoznatijih SDP-ovaca. Središnjica je tada uvažila razloge njegove ostavke iz osobnih razloga te se bivši čelnik županijske organizacije otad pasivizirao.

Nije stoga jasno tko je povukao ovaj manevar s njegovom kandidaturom jer tko god da je to učinio, ostavlja dojam da nisu imali dovoljno poznatih imena za listu prijedloga. Bit će stoga zanimljivo pratiti hoće li Zubčić na kraju doista biti kandidat u 9. jedinici te kakve će rezultate on i lista ostvariti.

Predsjednik Gradskog odbora, Daniel Radeta, kaže kako će SDP  16. ožujka donijeti konačnu odluku o izbornim listama za parlamentarne izbore, a dotad se ne zna tko će iz zadarske i županijske organizacije na kraju biti na listi. A evo što Radeta kaže o očekivanjima vezano za    mjesta na listama:

– Liste će se potvrditi na sjednici Glavnog odbora, a prethodno će se sastati Predsjedništvo stranke. Tada ćemo o svemu više znati, a na ovim izborima očekujem da se neće zanemariti rezultati koje smo imali zadnjih nekoliko godina, osobito ove postignuti na zadnjim lokalnim izborima jer  Zadar je jedan od rijetkih gradova u Dalmaciji u kojemu Klub vijećnika SDP-a ima predsjednika Gradskog vijeća. Zapravo smo ostvarili najbolji rezultat u povijesti te očekujem da će Središnjica to uvažiti i dati značaj zadarskoj organizaciji, poručuje Radeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...