USKRSNA KUŽINA Poljički soparnik- nekada jelo siromašnog dalmatinskog puka, danas- vrhunska delicija…

Čitav niz je tradicionalnih autohtonih jela koje su se u našem podneblju uz ostalo pripremala ususret ili povodom Uskrsa.

Danas se dotičemo- soparnika.

Nekada hrana siromašnog puka na području Srednje Dalmacije, u drevnim Poljicima, povijesnog prostora između Splita, Omiša, Mosora, Cetine i Jadrana, posljednjih je godina postalo birana delicija diljem vrhunskih hrvatskih kuhinja, i izvan, ne samo u RH…

Soparnik je – laički -pojednostavljeno za “široku publiku”- pita od blitve, a specijalitet iz dalmatinskih Poljica datira još iz vremena prije Turaka.

U osnovi, to je vrlo jednostavno jelo, a sastoji se od malo blitve, mladog luka i peršina, između dva sloja najjednostavnijeg tijesta. Kako se priprema?

Blitva se očisti na način da ostane samo zeleni dio lista. Tako izrezana blitva se opere i dobro osuši, te se nareže na trakice, blitvi se zatim dodaje usitnjeni mladi luk i peršin, te se sve zajedno posoli i prelije maslinovim uljem. Tijesto se mijesi od brašna, malo soli, dvije žlice maslinovog ulja i vode po potrebi. Tako pripremljeno tijesto se podijeli na dva jednaka dijela, pa se malo ostavi na stranu da se podigne…

Tijesto se zatim prebacuje na pobrašnjenu dasku, razvuče do vrlo tankog sloja i oblikuje u oblik kruga koji odgovara limu za pečenje. Na tijesto se zatim postavlja smjesa od blitve i luka, te se ta smjesa prekriva drugom polovicom tijesta, razvučenoj na isti način. Dva sloja tijesta se spajaju uvijanjem gornjeg sloja preko donjeg, prema unutra (prema limu za pečenje). Gornja kora se izbode vilicom na par mjesta, da može izaći para.

Soparnik se peče oko 20 minuta na 200°C. U Poljicima, soparnik se peče u kominu, na limu, a prekriva se žeravicom. Pečen je kada porumeni. Nakon vađenja iz pećnice, dodatno se premazuje maslinovim uljem u koje je dodan protisnuti češnjak.

Nakon što je poljički sporanik/poljički zeljanik/poljički uljenjak bio uvršten na listu zaštićenih kulturnih dobara, Poljičani su najavili zaštitu ovog proizvoda na razini EU te još nekoliko autohtonih jela specifičnih za ovaj kraj, kao što je kozletina na brstinama. Prije 8 proljeća,  5. travnja 2016. Europska komisija odobrila je unos ovog hrvatskog proizvoda u ZOZP – registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla…

I, da, nače čitateljice i čitatelje pozivamo da nam u komentarima pod objavom na FB-u, daju svoje prijedloge ukusnih tradicijskih jela za prigodan stol uz najveći kršćanski blagdan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...